Inspector de sclavi în vacanţă

Inspector de sclavi în vacanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unii muncesc la stat exact cum se aude. Doar că felul în care şeful inspecţiei muncii stă lipit de birou face şi munca altora în zadar. Pe degeaba, mai precis.

Acum 12 ani năvăleau în redacţie noastră aproape 70 de inşi supăraţi nevoie mare că patronul nu le plătea nopţile, weekendurile şi suplimentarele lucrate. Unii nici măcar n-aveau dovada că sunt angajaţi cu acte.

Între timp, firma respectivă a prosperat bine mersi, angajaţii au ajuns la câteva sute şi muncesc în continuare 130 la sută maximul legal de ore săptămânal. Iar verificarea stării reale de fapt se poate face în doi timpi şi trei mişcări, pe pontajele electronice date de bifarea cartelelor prin turnicheţi sau cu procesele-verbale de tură.

Dar cine s-o facă? Ionel Petrea, în a cărui domnie de aproape 15 ani la Inspectoratul Teritorial de Muncă nu s-a schimbat mai nimic pe piaţa muncii decât poate în mai rău? Săptămâna trecută, în redacţie, au dat din nou buzna angajaţii neplătiţi ai unei firme, un fel de sclavi cu domiciliul separat de plantaţie.

Purul dezinteres al inspectorilor de muncă pentru câţi angajaţi şi câtă muncă (se) prestează legal pe la anumite firme e evident. Dacă s-ar obosi măcar să le viziteze, înseşi numărul de utilaje funcţionale şi rezultatele activităţii dau logic numărul minim de angajaţi. Căci roboţeii japonezi încă nu s-au aclimatizat pe la noi şi loco au mai rămas prea puţini competenţi pe meseria lor, darămite şi capabili să opereze simultan două-trei utilaje.

Vacanţă la birou

Degeaba susţine Petrea că a fost în controale lunar. Judecătoria consemnează contestaţiile depuse la procesele-verbale de contravenţie întocmite de ITM. După două luni de controale la debutul lui 2011, se depuseseră peste 50 de contestaţii. Apoi în restul anului s-au mai depus patru, iar pe 2012 noi am numărat puţin peste 10.

Există mai multe variante aici. Prima ar fi că patronii au început să respecte legea. Se vede... A doua ar fi că plătesc amenzile fără să le mai conteste. Şi marmota învelea în vid... Pe a treia, a patra şi restul variantelor le las la alegerea voastră, după cât vă ţine logica şi bunul simţ.

Dincolo de impresia că unii se duc la biroul de şef ca în vacanţă, la plajă, de reţinut că, la ITM, până şi ultimul referent ia mult peste un medic rezident, iar inspectorii cât conferenţiarii. Înainte de tăieri, inspectorul şef însuşi s-a asigurat salarial, cu o mărire de 15 la sută. Acum are mai mult decât şefii de ITM din Bucureşti, Braşov şi Cluj. Dar, la ce sclavi are în teritoriu, nu merită?

Operarea în REVISCLAV

Citit 15932 ori Ultima modificare Duminică, 17 Martie 2013 22:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.