Guvernul avizează scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50 la sută la 30 la sută

Guvernul avizează scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50 la sută la 30 la sută
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai mulţi parlamentari ai USL privind scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a anunţat premierul Victor Ponta.

Mai mulţi parlamentari USL au depus, la Senat, un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a declarat, marţi, deputatul PSD Florin Iordache.

El a precizat că proiectul propune ca referendumul să fie validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot se pronunţă, aceasta fiind cea de-a doua condiţie cumulativă.

Întrebat care este scopul introducerii acestui proiect de lege, Iordache a precizat că s-a considerat că pragul de validare de 50% plus unu este foarte mare, în condiţiile în care s-a constatat că absenteismul este foarte ridicat şi nu întotdeauna populaţia este interesată de obiectul unui referendum.

El a arătat că propunerea se aplică tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constituţiei.

Potrivit proiectului de lege depus la Parlament, "referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente". "Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente", prevede un alt alineat al proiectului.

Citit 587 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2013 13:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.