UPDATE/ Doi morţi şi cinci răniţi - bilanţul accidentului aviatic de la Cluj. A fost nevoie de cinci ore pentru a ajunge la locul tragediei
Foto: Foto: adevarul.ro

UPDATE/ Doi morţi şi cinci răniţi - bilanţul accidentului aviatic de la Cluj. A fost nevoie de cinci ore pentru a ajunge la locul tragediei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"N-am avut coordonate clare ale locului accidentului. Nimeni nu prea ştia nimic"

Unul dintre membrii Transylania Offroad Club, Marius Pop, care a participat la operaţiunile de căutare a victimelor accidentului aviatic, a declarat că nu au avut "coordonate foarte clare" privind locul accidentului, astfel că au mers de două ori în alt loc, pentru că "nimeni nu prea ştia nimic".

"Pe la ora 19.00 am fost anunţaţi, la 19.15 am fost cu băieţii de la ISU în maşini, eram plecaţi. Am fost escortaţi de un echipaj ISU până la ieşirea din oraş. Nu am mers direct acolo, ne-am dus de două ori la Crucea Iancului, nimeni nu prea ştia nimic. Am contactat pădurarul care a găsit avionul şi aşa i-am găsit. Coordonatele nu erau foarte clare, erau grade şi minute fără secunde, era o zonă mai mare de 100 de kilometri pătraţi, mult prea mult. Oamenii erau accidentaţi, erau în pături, îi aduceau oamenii jos de pe munte. I-am ajutat cât am putut, i-am transportat la ambulanţe. Când au ieşit din aeronavă au făcut un foc care nu prea a ars, s-au chinuit, nu i-am întrebat foarte multe, că nu-i plăcut să fii rănit şi să te tot întrebe cineva tot felul", a declarar Marius Pop.

Conform sursei citate, avionul era "rupt în foarte multe bucăţi", iar răniţii erau în şoc hipotermic, în timp ce pilotul Adrian Iovan ar mai fi trăit după impact, "două ore, două ore şi ceva".

"Aparatul era dezastru, rupt în foarte multe bucăţi. Oamenii erau în şoc hipotermic, le-a fost frig, erau sub zero grade, ploua şi ningea, după cum bătea vântul, zăpada era până la genunchi. Pilotul era încarcerat şi a mai trăit două ore, două ore şi ceva, nu pot să vă spun sigur. Localnicii au acordat primul ajutor. Am coborât victimele la ambulanţă, apoi am urcat să ducem celor de la ISU aparatura şi echipamentele de descarcerare. Oamenii şi-au făcut treaba, dar nu prea au dotări pentru aşa ceva, ei au ceva camioane 4x4, cu care nu poţi să mergi în pădure, e foarte greu, nu ai acces. Cei de la ISU nu aveau de unde să ştie coordonatele, numai dacă au primit de undeva, ISU nu are nicio vină pentru că s-a întârziat. Noi am primit coordonatele de la ISU şi am sunat la 112, ne-au dat numărul pădurarului şi cu nişte localnici, aşa am ajuns la ei mai repede", a mai spus Marius Pop.


 

În urma accidentului produs luni după-amiază, la graniţa judeţelelor Cluj şi Alba, au încetat din viaţă pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti.

Răzvan Petrescu, copilotul avionului, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD. Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale.

Adrian Iovan conducea un avion de mici dimensiuni de tip BN2, care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi ar fi fost nevoit să aterizeze forţat într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul. Echipa medicală din avion urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. În zona respectivă a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.

Citit 1454 ori Ultima modificare Marți, 21 Ianuarie 2014 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.