Decizie în Parlamentul European: Vizele pentru cetăţenii moldoveni vor fi eliminate

Decizie în Parlamentul European: Vizele pentru cetăţenii moldoveni vor fi eliminate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European a aprobat ridicarea vizelor cetăţenilor moldoveni, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis redacţiei. „Cetățenii moldoveni vor putea călători fără vize în spațiul Schengen, conform propunerii legislative aprobate miercuri de Comisia parlamentară pentru libertăți civile. Ridicarea vizelor se va aplica cetățenilor care dețin un pașaport biometric. Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care îndeplinește toate cerințele Planului de Acțiune pentru Liberalizarea Vizelor, permițând implementarea călătoriilor fără viză.”, se arată în comunicatul de presă.

Regulamentul din 2001 privind vizele enumeră statele non-membre UE care au nevoie de viză pentru a călători în spațiul Schengen ("lista negativă"), precum și statele ale căror cetățeni nu au nevoie de viză ("lista pozitivă"). Această revizuire transferă Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă, ținând cont de faptul că acest stat îndeplinește toate criteriile stabilite de Planul de Acțiune privind Liberalizarea Vizelor.

Ca urmare a ridicării obligativităţii vizelor, posibilităţile de călătorie, dar şi contactele dintre cetăţenii moldovenii şi cei din ţările UE vor fi considerabil uşurate. Votul final în plenul PE pe tema noilor reglementări va avea loc la sfârşitul lunii februarie, în luna martie urmând să fie exprimat şi acordul Consiliului European.

 

Citit 819 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Februarie 2014 14:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.