Toţi agenţii economici care transportă lemn vor trebui să-şi echipeze mijloacele auto cu smartphone-uri, pe care să-şi instaleze, gratuit, sistemul informatic SUMAL, care urmăreşte trasabilitatea lemnului.
În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL, prin smartphone şi să introducă nişte date. Automat, programul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic, după cum a explicat ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, citată de mediafax.ro. Dacă nu există semnal în momentul accesării sistemului SUMAL, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit şi codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz. Dacă pe traseu, o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic sau codul offline dacă încă nu a ajuns în zonă de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă.
Sistemul pentru combaterea tăierilor ilegale va fi implementat în două luni, după ce Guvernul a adoptat, la începutul lunii iunie, o hotărâre pentru aprobarea normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, prevăzută a intra în vigoare în 120 de zile.
Potrivit Doinei Pană, în prezent, doar cinci la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelaşi aviz de însoţire.