Legea conversiei creditelor în FRANCI ELVEȚIENI merge la promulgare

Legea conversiei creditelor în FRANCI ELVEȚIENI merge la promulgare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Legea conversiei creditelor din franci elveţieni în lei a trecut de Parlament, după ce a fost aprobată, marţi, 18 octombrie, în unanimitate, de Camera Deputaţilor, care este for decizional, cu 248 de voturi „pentru”. Legea urmează să meargă la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis, care a anunţat că se va consulta cu reprezentanţi ai tuturor părţilor implicate, bănci şi clienţi.

Potrivit proiectului de lege votat de către deputaţi, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului, prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

A fost eliminat şi plafonul de 250.000 de franci elveţieni, stabilit în forma iniţială a proiectului. Criteriul de eligibilitate a rămas unul singur, acela că de prevederile legii beneficiază persoanele fizice care au calitatea de consumator. 

Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Ciprian Nica, citat de Agerpres, a arătat că o altă modificare este aceea potrivit căreia, „la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi”, iar „sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit”.

Băncile vor avea la dispoziţie 60 de zile pentru a pregăti normele necesare pentru a face această conversie, din momentul în care preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea.

Citit 1879 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2016 14:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.