UPDATE | Procesul lui Augustin Lazăr, mutat la Bucureşti

UPDATE | Procesul lui Augustin Lazăr, mutat la Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

UPDATE, marți, 27 noiembrie 2018 | Procesul în care se judecă cererea procurorului general Augustin Lazăr de suspendare a procedurii de revocare din funcţie va ajunge la Bucureşti, în urma deciziei de marţi a Curţii de Apel Alba Iulia. Reprezentantul Ministerului Justiţiei a cerut ca procesul să fie judecat la Bucureşti, invocând excepţia necompetenţei teritoriale, în timp ce avocatul lui Lazăr a cerut ca procesul să fie judecat în continuare la Alba Iulia, invocând faptul că procurorul general are acolo domiciliul. Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepţia privind necompetenţa teritorială, astfel că procesul va continua la Curtea de Apel Bucureşti. Decizia este definitivă.


UPDATE, joi, 22 noiembrie 2018. Tudorel Toader a avut o evaluare personală pentru Augustin Lazăr | Procurorii CSM arată, în motivare, că au avizat negativ revocarea procurorului general, deoarece solicitarea ministrului Justiţiei nu respectă condiţiile de legalitate şi Tudorel Toader a dovedit o evaluare personală, raportându-se în principal la declaraţiile publice ale lui Augustin Lazăr.

"În procedura de evaluare a procurorului general al PÎCCJ, ministrul Justiţiei a procedat la o evaluare personală, în temeiul art. 54 alin 1 din Ledfea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, având ca reper criteriile prevăzute de art. 51 din acelaşi act normativ, raportându-se în principal la declaraţiile publice ale procurorului general al PÎCCJ, în contextul demarării procedurii de revocare a procurorului şef al DNA şi al constatării de către Curtea Constituţională a unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi Preşedintele României", se arată în motivarea procurorilor CSM.

Potrivit sursei citate, raportul de evaluare a lui Lazăr nu respectă dispoziţiile legale în vigoare, standardele internaţionale şi naţionale în materia activităţii Ministerului Public şi contravine direcţiei jurisprudenţiale conturate atât de organismele internaţionale, cât şi de CCR.

Procurorii mai spun în motivare că solicitarea lui Tudorel Toader este nelegală, de aceea avizul pentru revocarea lui Lazăr este negativ.


UPDATE, 29 martie 2018. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după evaluarea conducerilor DNA şi a Parchetului General: Nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a lui Lazăr şi Kovesi | Tudorel Toader a declarat, miercuri, 29 martie, după evaluarea conducerilor Parchetului General şi DNA că momentan nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, şi a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar cele două instituţii vor fi monitorizate.

Ministrul Justiţiei a adăugat că este evident că Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat competenţe ce nu îi reveneau legal în ceea ce priveşte anchetarea OUG 13, a criticat derapajele instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi, dar a precizat că magistraţii Curţii Constituţionale au restabilit echilibrul între puterile statului, prin decizia dată.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, 29 martie 2018, că a finalizat evaluarea activităţii Parchetului General şi a DNA, după anchetarea OUG13 şi decizia CCR, susţinând că fiecare instituţie trebuie să îşi respecte competenţele.

Tudorel Toader a ţinut să precizeze că a făcut evaluarea personal, fără incerinţe sau presiuni, fără să verifice în niciun fel soluţii din dosare. El a adăugat că raportul are 19 pagini, subliniind că acesta a fost realizat în deplină concordanţă cu legea.

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE DETALII

Citit 2491 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.