După exact 27 de ani, ION ILIESCU a fost trimis în judecată în dosarul MINERIADEI!

După exact 27 de ani, ION ILIESCU a fost trimis în judecată în dosarul MINERIADEI!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimişi în judecată de procurorii militari pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990. În dosar au mai fost deferiţi justiţiei şi alte persoane care, în perioada respectivă, deţineau funcţii importante în stat sau în structurile de forţă. Anunţul a fost făcut marţi, 13 iunie, la exact 27 de ani de la Mineriadă, într-o declaraţie de presă, de un procuror militar.

Conform Parchetului Militar, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îţi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane. În cadrul acestei acţiuni, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Concomitent, s-a pătruns în forţă, fără drept, în sediul Institutului de Arhitectură şi al Universităţii din Bucureşti, fiind percheziţionate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au fost evacuate prin acte de violenţă.

Conform hotărârii luate de către cei aflaţi la conducerea statului şi a instituţiilor de forţă, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la IMGB, coordonaţi de directorul acesteia. Aceştia au agresat fizic persoanele întâlnite în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii împreună cu forţele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor. Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii.

Procurorii mai arată că s-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane, iar alte 3 au fost rănite, de asemenea, prin împuşcare.

Represiunea autorităţilor a continuat în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfăşurat împreună cu minerii şi muncitorii din mai multe judeţe ale ţării, care deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii. În acest context, minerii aduşi în Bucureşti au devastat sediile partidelor politice nou înfiinţate sau reînfiinţate după Revoluţia din decembrie 1989 şi care se aflau în opoziţie. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureştiului şi alte persoane având legătură cu manifestaţiile din Piaţa Universităţii, imaginile cu actele de violenţă comise de mineri pe străzile oraşului fiind mediatizate în întreaga lume.

Aceste evenimentele au fost urmarea actelor de diversiune şi manipulare a opiniei publice de către autorităţile statului reprezentate de către inculpaţi, care au prezentat manifestaţiile din Piaţa Universităţii într-un mod distorsionat şi au acreditat ideea că ele sunt determinate de o aşa-zisă „rebeliune de tip legionar”, Parchetul militar.

Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citit 4839 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2017 15:51

8 comentarii

 • postat de CETATEAN
  Miercuri, 14 Iunie 2017 15:24
  Intotdeauna a fost INFRACTIUNEA DE crima impotriva umanitatii, DAR CEL MAI MARE RAU PE CARE NI L-A FACUT ACEST INDIVID ESTE ACELA CA , FORMAREA PSD A AVUT LA BAZA, MINCIUNA, VICLENIA , DICTATURA , SI CHIAR DACASUNT SI PERSOANE ONESTE SI DEOSEBITE IN ACEST PARTID NU AU CUM SA INVINGA . EMBLEMA PARTIDULUI ESTE HOTIA, CORUPTIA SI MINCIUNA. ASTIA GANDESC NUMAI NOAPTEA SI FAC MAGARII POLITICE TOT NUMAI NOAPTEA SUNT PREDESTINATI ASA CA..... DACA IL IMPUSCAM PE ILIESCU ODATA CU CEAUSESCU S-AR FI DUBLAT PACATELE DAR AM FI FOST CU ROMANIA IN ALT LOC.ESTE MULT PREA TARZIU , LUMESTE, PTR. CA NU VOR APUCA SA SIMTA NIMIC DIN SUFERINTA CELOR CARE SI-AU PIERDUT PE CINEVA DRAG IN ACEASTA NENOROCITA DE REVOLUTIE CARE NE-A ADUS IN SCENA NU UN IDIOT CI FOARTE MULTI IDIOTI.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Catavencu
  Miercuri, 14 Iunie 2017 12:58
  "...Am invins fratilor!"
  1
  4
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 14 Iunie 2017 09:22
  Nu-i niciodata nu-i prea tarziu ,problema este ca nu exista ,in legislatia romana , pedeapsa pentru crimele la care a fost partas si raul imens facut de Ion Iliescu ,Romaniei si romanilor , prin mineriade ( a anulat total capitalul de simpatie internationala a romanilor ,capital,obtinut si ajuns la cote maxim in dec '89 ) . Pentru confiscarea si mortii revolutiei ,pe cand la judecata ,dar pentru partidul alcatuit din securistii ,activisti pcr si acolitii lor ,distrugatorul tarii si a democratiei ?
  1
  7
  Raportează
 • postat de DUICY
  Miercuri, 14 Iunie 2017 08:42
  PREA TARZIU. PARINTII CEOR UCISI, ORICE COPIL PUTEA FI ACOLO, AU PLANS PREA MULT. (...) ACUM AU MURIT O GROAZA DE OAMENI (COLECTIV) SI NU A DAT NIMENI SOCOTEALA.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Mizerabilii !!!
  Miercuri, 14 Iunie 2017 00:20
  Iliescu și ai lui, groparii României, a românilor. Unde am fost și unde suntem...direcția ne-au dat-o Iliescu, cu directive de la Moscova-URSS. și KGB-ul de atunci.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Ionut gl
  Marți, 13 Iunie 2017 22:20
  La parnaiee cu voiii!!
  4
  12
  Raportează
 • postat de kgb
  Marți, 13 Iunie 2017 20:37
  nu va bucurati. nu va face o zi de puscarie.
  4
  9
  Raportează
 • postat de votant p.s.d-ist
  Marți, 13 Iunie 2017 19:43
  uraaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  9
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.