Semnal de alarmă fără precedent al SUA, faţă de legile Justiţiei

Semnal de alarmă fără precedent al SUA, faţă de legile Justiţiei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat, luni seară, îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi a cerut respingerea propunerilor care slăbesc statul de drept. Este pentru prima dată când cel mai important partener strategic al României trage un semnal de alarmă atât de dur.

"SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică". "Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei. Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile Justiţiei, având "îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei".

Reacţia lui Dragnea şi Tăriceanu

Preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au reacţionat, ieri, în urma mesajului fără precedent al Departamentului de Stat american. Poziţia oficială a Parlamentului a fost exprimată într-o scrisoare care a fost redactată la o întâlnire la care au participat şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău. Parlamentul României vrea să consolideze independenţa justiţiei şi să elimine influenţa politică asupra acesteia, iar oficialii americani ar trebui să aibă încredere în această instituţie, aceeaşi care a alocat doi la sută din PIB pentru apărare, a votat achiziţia de rachete Patriot şi a aprobat trimiterea de militari în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, se arată în comunicat. Totuşi, şefii Parlamentului au avertizat că "voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune". Mai mult, în comunicat se arată că mesajul Departamentului de Stat al SUA "nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective şi cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spaţiul public românesc". Ei vorbesc de presupuse abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului, care ar fi motivul pentru care sunt necesare modificările la legile Justiţiei.

Citit 1238 ori Ultima modificare Marți, 28 Noiembrie 2017 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.