Jumătate din conservele cu ton, CONTAMINATE radioactiv

Jumătate din conservele cu ton, CONTAMINATE radioactiv
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Una din două conserve de ton de pe rafturile magazinelor din România conţine peşte contaminat cu Cesiu 137, un izotop radioactiv al acestui element chimic. Concluzia se desprinde dintr-un studiu făcut de Asociaţia Pro Consumatori, în cadrul căruia au fost analizate 33 de conserve provenite din Thailanda, Filipine, Spania, Ecuador, Cote D'Ivoire, Bulgaria, Vietnam, Ghana, Seychelle, Mauritius, Grecia şi Italia.

Specialiştii susţin că este nevoie de prudenţă atunci când mâncăm ton provenit din conserve. „Dacă se consumă mai mult de o conservă, prin cumulare, poate da efecte cancerigene. Totul depinde de cât se mănâncă. În România, însă, consumul de peşte şi în general de conserve de ton este unul scăzut. E o problemă destul de complicată legată de radioactivitate, dat fiind faptul că provenienţa conservelor de la raft este aşa diferită şi la noi nu prea se fac determinări. Cele care sunt cu cesiu mare ar trebui returnate”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Constantin Ionescu-Tîrgovişte, diabetolog.

Conservele, nerecomandate femeilor însărcinate şi bolnavilor cronic

Concret, la două din cinci conserve de ton nu este menţionată, pe etichetă, zona de pescuit, iar, în cazul a 64 la sută din conservele analizate, acestea au în compoziţie ulei vegetal. „Femeile însărcinate, persoanele în vârstă cu boli cronice şi copiii trebuie să evite consumul de ton (Ton Albacora) în conservă, din cauza conţinutului de metale grele (plumb, cadmiu şi mercur)”, atrage atenţia Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

Cum se alege conserva de ton

Potrivit lui Costel Stanciu, la alegerea unei conserve de ton trebuie să se aibă în vedere conţinutul de ton din conservă, cantitatea de proteine, de grăsimi şi de sare la 100 grame produs. „Recomand consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie să achiziţioneze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor”, a conchis specialistul.

Cea mai mare deversare radioactivă din istorie s-a petrecut în urmă cu şase ani

De vină pentru contaminarea alimentelor cu cesiu radioactiv sunt deversările cauzate de accidentul de la Fukushima, spun specialiştii. „În urmă cu şase ani (11 martie 2011), ca urmare a dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia), a avut loc cea mai mare deversare radioactivă din istorie. Considerând faptul că incidentul a avut loc în imediata apropiere a Oceanului Pacific, studiile de specialitate estimează că cel puţin 80 la sută din deşeurile rezultate în urma accidentului s-au deversat în apele Pacificului", arată un comunicat al asociaţiei Pro Consumatori. „Reprezintă radiaţiile rezultate în urma dezastrului de la Fukushima o problemă? Părerile sunt împărţite, însă este o certitudine faptul că, în fiecare zi, aproximativ 300 de tone de apă contaminată radioactiv ajunge în apele Oceanului Pacific, în prezent neexistând vreo variantă pentru stoparea acestui flux", au completat aceştia.

Citit 7700 ori Ultima modificare Marți, 29 August 2017 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.