Şase lucruri de făcut în Belgrad

Şase lucruri de făcut în Belgrad
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Imaginea capitalei Belgrad, ca destinaţie turistică, a avut mult de suferit în perioada de după război, dar în prezent oraşul începe să îşi revină, ajungând în atenţia bloggerilor de turism şi a turiştilor deopotrivă.

O vizită la muzeul Nikola Tesla

Nikola Tesla, unul dintre cei mai mari inventatori şi ingineri din toate timpurile, provine dintr-o familie cu origini sârbeşti, iar în testamentul său a cerut ca toate bunurile să îi fie transferate după moarte în Belgrad. Muzeul, care se află într-o frumoasă vilă construită în anul 1929, este singurul loc unde se poate vedea moştenirea personală a lui Tesla, una ce conţine planurile şi schiţele originale ale invenţiilor sale care au revoluţionat domeniul producţiei şi distribuirii energiei electrice. Urna ce conţine cenuşa lui – subiect de dispută între muzeu şi Biserica Ortodoxă – este păstrată într-un glob auriu, în incinta muzeului. Arhiva lui Tesla este inclusă în Patrimoniul „Memoria Lumii” al UNESCO, ca semn al recunoaşterii valorii acestei colecţii, până în zilele noastre.

Fă o călătorie de-a lungul fluviilor Dunărea şi Sava

Câteva companii navale au exploatat căile navigabile ale oraşului Belgrad, transformându-le în atracţie turistică, iar competiţia este acerbă în lunile de vară. Kej Yacht Club este de departe cea mai căutată, găzduind la bordul celor patru nave ale sale, peste 150 000 de turişti în fiecare an.

Explorează oraşul ascuns de sub pământ

De-a lungul istoriei de 700 de ani a oraşului Belgrad, localnicii au venit şi au plecat, au fost cotropiţi şi alungaţi de către inamici. Drept urmare, există aici nenumărate ruine îngropate, multe dintre ele rămânând nedescoperite de secole. De la fundaţia porţii principale a unei fortăreţe romane datând de la începutul mileniului, până la pasajele secrete săpate în timpul conflictului dintre Tito şi Stalin, la mijlocul secolului 20, trecutul oraşului Belgrad este unic prin accesibilitatea oferită publicului pentru a-l cunoaşte.

Explorează cartierul Savamala

Savamala a cunoscut schimbări radicale începând din secolul 19, atunci când era centrul comercial al oraşului, graţie apropierii sale de fluviul Sava şi de gara centrală. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, majoritatea clădirilor sale istorice, inclusiv cele ridicate sub Imperiul Otoman, au fost distruse în urma atacurilor aeriene, iar ceea ce a rămas neatins, a fost neglijat în favoarea dezvoltării noului Belgrad, de pe malul celălalt. Numai în ultimii ani, belgrădenii şi-au dat seama de potenţialul acestei zone, ca un centru de creaţie.

Petrece o după-amiază în parcul istoric Kalemegdan

Înainte de a fi transformat într-o oază liniştită de verdeaţă, Kalemegdan a reprezentat o parte din fortăreaţa Belgradului; un câmp de luptă unde şi-au pierdut viaţa milioane de oameni, în încercarea de a-şi apăra oraşul de inamici. Parcul a început să capete contur după eliberarea Serbiei de sub domnia otomană; au fost plantaţi copaci, aleile au fost curăţate şi au fost ridicate mounumente, printre care statuia lui Victor (‘Pobednik’) şi Monumentul Recunoştinţei Franceze. În apropiere se află grădina zoologică din Belgrad, vestită pentru speciile rare de lei albino, tigri şi canguri şi unde trăieşte aligatorul Muja, încă din anul 1936, reuşind să supravieţuiască atât celui de-la doilea război mondial cât şi în faţa bombardamentelor NATO.

Admiră arhitectura vechiului cartier Zemun

Fost oraş la periferia Imperiului Austro-Ungar, Zemun a devenit oficial parte a teritoriului Serbiei, la sfârşitul primului Război Mondial, în anul 1918. Turnul Gardoš, construit de către unguri pe locul unde se aflau ruinele unei fortăreţe medievale, este cel mai cunoscut simbol al oraşului vechi, de aici putând fi admirată priveliştea întregului oraş.  Zemun se mândreşte cu cea mai bine păstrată arhitectură din întregul Belgrad  şi este o încântare să explorezi aceste locuri la pas. Cheiul Zemun face legătura între Zemun şi noul Belgrad, acolo unde se află splavovi (tradiţionalele cluburi şi restaurante plutitoare), care îţi oferă cadrul ideal pentru o cină romantică şi o seară de neuitat pe malul Dunării.

Sursa: tuktuk.ro

Citit 3777 ori Ultima modificare Duminică, 01 Iulie 2018 13:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.