Cefalu, şarmul medieval al Siciliei

Cefalu, şarmul medieval al Siciliei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Poate că micuţa localitate Cefalu, aflată pe coasta de nord a Siciliei, nu are strălucirea Taorminei, perla insulei, dar cu siguranţă că atmosfera, plajele şi peisajele din Cefalu au darul de a cuceri pe loc călătorul care trebuie să ştie că orăşelul a fost vedeta câtorva pelicule de referinţă.

Amplasarea vechiului port de pescari este excelentă. Catedrala normandă domină plaja ce se întinde sub Rocca, imensa stâncă de calcar pe care, dacă te ”caţări”, vei avea parte de un peisaj de senzaţie, care se întinde până către Palermo, aflat la 70 km spre vest.

Istoria localităţii Cefalu poartă o cantitate suficient de mare de grandoare, una adusă de Roger al II-lea, un conducător normand care avea să construiască inclusiv catedrala de care vorbeam mai sus. Trecutul defineşte Cefalu mai mult decât vremurile moderne, o simplă plimbare pe străduţele înguste dezvăluind o mulţime de influenţe istorice, cu amprente normande, bizantine, arabe, spaniole şi, desigur, italiene.

Magnetul principal pentru turişti este reprezentat de plaja care se întinde de-a lungul oraşului. Deşi aglomerată în timpul sezonului (iulie şi august), aceasta are nisipul fin şi e imposibil s-o ocoleşti dacă îţi petreci vacanţa în Cefalu sau în împrejurimi.

O altă atracţie de top, aflată în partea medievală a oraşului, este Domul, o catedrală normandă cu două turnuri, începută în 1311 de către Roger al II-lea şi terminată abia în secolul al 15-lea.

Aşa cum spuneam, deasupra catedralei se ridică Rocca, o stâncă imensă, cunoscută de fenicieni sub numele de Promontoriul lui Hercule, pe care o poţi escalada având grijă să iei cu tine o sticlă cu apă, în special dacă o faci în zilele toride de vară. O legendă grecească povesteşte despre dragostea şi disperarea frumosului cioban Daphnis, care fusese orbit de către zeiţa Hera, pe a cărei fiică a trădat-o. El a fost apoi transformat de către zeul Hermes în uriaşa piatră care domină localitatea Cefalu şi care dă numele locului. Deoarece numele Cefalu provine din grecescul kefale, cuvânt care înseamnă cap şi care e sugerat de forma stâncii Rocca.

Aproape de vârful aflat la o altitudine de 270 m, vei găsi ruinele Templului Dianei, o structură antică de piatră, realizată în clasicul stil arhitectonic grecesc, care datează din secolul 9 î.C. şi despre care se crede că avea o funcţie sacră.

Revenind în oraş, turul acestuia poate continua cu o plimbare prin pitorescul port de pescari urmată de una pe străduţele medievale. Vei întâlni la un moment dat Lavatoriul, aflat chiar la gura lui Cefalino, un pârâu care îşi are obârşia în munţii ce înconjoară localitatea. O altă legendă spune că această apă a provenit din lacrimile unei nimfe care nu s-a putut opri din plâns după moartea iubitului său soţ. Din vremuri străvechi până în apropierea zilelor noastre, Lavatoriul era folosit de femei care veneau aici să spele rufe frecându-le de pietrele rugoase.

În apropiere se află Osterio Magno, un palat ridicat în secolul 13, locuinţa favorită a regelui Roger al II-lea, înainte ca acesta să fie achiziţionat de familia feudală Ventimiglia, care avea să domnească ani de zile în această regiune.

Un alt important edificiu cultural este Museo Mandralisca, un muzeu fondat de Baronul de Mandralisca în secolul 19, care include piese arheologice şi colecţii numismatice, o galerie de artă şi o bibliotecă ce adună peste 9000 de lucrări istorice şi ştiinţifice. Printre tablourile din galerie se numără "Portretul unui bărbat", de Antonello da Messina, "Peisaj în Cefalu", de Francesco Bevilacqua şi "Hristos în ziua judecăţii", de Johannes De Matta.

În jurul oraşului se află multe alte puncte de interes, care pot fi lesne vizitate. Printre acestea, Sanctuarul de la Gibilmanna (cunoscută destinaţie pentru pelerini), ruinele greceşti de la Himera, munţii Monti Madonie (unde iarna se poate schia). Palermo se află la o oră de mers cu trenul, iar insulele Eoliene se pot vizita vara cu vaporaşul. O altă excursie interesantă se poate face la Castelbuono, localitate aflată între dealuri, la 40 de minute de mers cu autobuzul.

Sursa: tuktuk.ro

Citit 3531 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Iunie 2018 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.