Iran, un loc exotic şi fascinant

Iran, un loc exotic şi fascinant

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Cine doreşte să călătorească într-o zonă intermediară între Orient şi Occident, într-un loc exotic şi fascinant, dar cu toate facilităţile, poate vizita Iranul.
În centrul Iranului, la jumătatea drumului dintre Marea Caspică şi Golful Persic, se află unul dintre cele mai frumoase oraşe din Orient, Ispahan, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Grandoarea monumentelor sale şi profunda semnificaţie istorică i-au adus numele de “perla Orientului”. Când şahul Abbas I (Abbas cel Mare) l-a transformat în capitală, în plin secol al XVI-lea, pentru ridicarea noilor construcţii s-au strâns cei mai buni arhitecţi şi artizani din Persia şi din alte ţări asiatice. Atunci s-a născut Piaţa Naqsh-e Jahan, depăşită ca mărime doar de Piaţa Tiananmen, din Beijing, şi cu atât de multe puncte de atracţie încât pare un oraş în sine. Printre monumentele sale se găsesc Moscheea Shah, numită şi Moscheea Imamului, una dintre cele mai frumoase din lume, renumită pentru mozaicurile şi inscripţiile sale caligrafice coranice, Moscheea şeicului Lotfollah, fără minarete şi Palatul Ali Qapu, bogat în picturi murale.
Unul dintre motivele pentru care Iranul poate fi o destinaţie turistică predilectă este Persepolis, oraşul care, cu grandoarea sa, era menit să găzduiască cele mai însemnate ceremonii ale Imperiului Ahemenid. După 2.500 de ani de la construirea sa (a fost fondat de Darius I, în 518 î.Hr.), Persepolis uimeşte prin marii săi cai de piatră, miile de persoane redate în basoreliefuri, Poarta Naţiunilor, în care turiştii sunt flancaţi de tauri înaripaţi, sau un apus de soare de vis. Persepolis, inclus pe lista Patrimoniului Mondial, "este un sit arheologic unic prin importanţa şi calitatea vestigiilor sale monumentale", potrivit site-ului UNESCO.
Kashan, un încântător oraş-oază la marginea deşertului Kavir, este una dintre cele mai atrăgătoare destinaţii turistice din Iran. Se află pe una dintre cele mai importante rute ale caravanelor. Are un impresionant bazar acoperit şi un grup de case din secolul al XIX-lea semnificative din punct de vedere arhitectonic. Şahul Abbas I era atât de îndrăgostit de Kashan încât a insistat să fie înmormântat acolo, nu la Ispahan. Altă figură istorică asociată cu Kashan este Abu Musa al-Ashari, a cărui armată a preluat oraşul în secolul al VII-lea. Legenda spune că trupele sale au lansat mii de scorpioni din deşert pe zidurile oraşului, astfel că populaţia, îngrozită, a cedat. Astăzi, Kashan este un centru important pentru producţia de textile şi covoare.
Shiraz, oraş al cărui nume a devenit sinonim cu educaţia, privighetorile, poezia şi vinul. A fost unul dintre cele mai importante oraşe ale lumii islamice medievale şi a fost capitală în timpul dinastiei Zand (1747-1779), când multe dintre cele mai frumoase clădiri ale sale au fost construite sau restaurate. Oraş al poeţilor, este unul dintre principalele locuri de pelerinaj pentru iranieni. Este locul de naştere al poetului persan Hafez (1326-1390), considerat un clasic al literaturii universale, al cărui mausoleu, Hafezieh, se află în Grădina Musalla din oraş. La Shiraz s-a născut şi Saadi (1210-1292), unul dintre principalii poeţi persani, al cărui mausoleu se află tot acolo. Situat într-o vale fertilă, odinioară renumită pentru viile sale, Shiraz are o climă plăcută şi grădini splendide.
Mashhad este un oraş sfânt al Iranului, 'Mecca' şiismului în Persia, pentru că acolo este înmormântat Imamul Ridha (Ali al-Ridha, Ali Reza sau Ali Riza), considerat de şiiţi ca fiind al optulea Imam. Anual, milioane de pelerini şiiţi merg în acest oraş cu aproape două milioane şi jumătate de locuitori, unde se află Moscheea Imamului Ridha.
Takht-e Sulaiman, 'Tronul lui Solomon', este unul dintre cele mai interesante şi enigmatice locuri sacre din Iran. A fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Situl arheologic Takht-e Sulaiman se află într-o vale, în mijlocul unei regiuni de munţi vulcanici din nord-vestul Iranului. Situl cuprinde un templu al focului zoroastrian, în parte reconstruit în secolul al XIII-lea, precum şi un templu dedicat zeiţei persane Anahita, datând din perioada sasanidă. Situl are o puternică semnificaţie simbolică şi spirituală legată de foc şi de apă, potrivit site-ului UNESCO.

Sursa: agerpres.ro

Citit 8544 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2019 12:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.