Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Nord-europenii ar putea să nu mai ajungă să-şi facă vacanţele pe litoralul mediteranean în această vară din cauza noului coronavirus, iar întrebarea care se ridică este dacă guvernele lor vor face ceva pentru a sprijini sectorul turismului ce a fost devastat de pandemie, transmite AFP.

Destinaţiile europene ale vacanţelor de vară, ţări precum Italia, Grecia, Spania şi Portugalia se numără deja printre statele membre UE care se confruntă cu o grea luptă cu datoria publică - iar acum vitalele lor industrii turistice sunt ameninţate.
Alături de alţi cinci aliaţi sudici - Franţa, Malta, Cipru, Bulgaria şi România - la 27 aprilie ei le-au solicitat celor 27 de membri ai UE să contribuie la salvarea acestei resurse economice "strategice".
Uniunea Europeană caută să pună la punct un pachet de stimulare economică în valoare de un trilion (1.000 de miliarde) de euro, pentru a da un imbold economiei în ansamblu, după încheierea restricţiilor legate de noul coronavirus.
Deja respinse o dată, atunci când au solicitat ca datoria publică să fie împărţită alături de vecinii din nord, ţările sudice trag acum un semnal de alarmă cu privire la sezonul pierdut al vacanţelor de vară. Comisia Europeană a primit sarcina de a conveni asupra regulilor relansării, iar miniştrii turismului din statele membre au susţinut luni o videoconferinţă la finalul căreia 9 membri sudici au dat publicităţii un comunicat.
"În ţările noastre turismul constituie o industrie strategică", au susţinut ei. "Ne dorim ca planul european de recuperare să includă şi un sprijin puternic pentru turism şi să recunoască existenţa anumitor regiuni cu specificităţi ce trebuie respectate".
Statele sudice au solicitat şi reguli de călătorie "omogene", temându-se că o retragere treptată a măsurilor de închidere şi izolare va distorsiona piaţa turismului şi va izola regiuni care au nevoie de ajutor.
Bruxelles-ul a încercat în zadar să coordoneze măsurile de închidere şi izolare şi să menţină deschise graniţele interne ale UE, pentru că numeroase capitale naţionale au impus restricţii unilaterale cu privire la vizitele considerate nenecesare.
Statele membre ale UE au început acum să fixeze o varietate de date ţintă şi de criterii pentru revenirea la normal, iar unele state sunt aşteptate să-şi îndemne sau să le solicite cetăţenilor să rămână acasă tot acest an. "Sănătatea publică face legea în aceste zile", a susţinut secretarul de stat în Ministerul francez de Externe Jean-Baptiste Lemoyne, într-un interviu pentru AFP.
"De îndată ce aflăm despre deschiderea graniţelor, vă vom înştiinţa. Este important ca regiunile care nu au fost afectate să nu fie expuse la virus. Trebuie să promovăm Europa ca pe o destinaţie în sine şi pentru sine şi să evităm concurenţa în cadrul blocului", a susţinut el, recunoscând că turismul domestic se va reface probabil înaintea celui peste hotare.

Citit 4756 ori Ultima modificare Duminică, 03 Mai 2020 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.