Paradisul din insulele croate

Paradisul din insulele croate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Nu s-ar putea plânge vreodată Croația că ar duce lipsă de destinații râvnite de o planetă întreagă. De la capitala Zagreb, la țărmul din Split, udat de valurile mării Adriatice și până la magnificul Centru Vechi din Dubrovnik, Croația farmecă și încântă.

Dar puțini știu că, pe lângă partea continentală, această țară balcanică este formată din peste o mie de insule și insulițe ce abia așteaptă să fie explorate. Ca să îți economisim timpul de documentare, ți-am pregătit o listă cu insule absolut fantastice, aflate la o aruncătură de băț de România.

Insula Rab, Croația

Fără să mai menționăm că ideea plajei nudiste s-a născut aici, în insula Rab… dar de ce să nu menționăm? Legenda spune că monarhul Marii Britanii, Regele Edward al VII-lea, venise în vacanță pe insulă, însoțit de iubirea sa tainică la vremea aceea, Wallis Simpson. Mânat de intenții prea puțin creștine, regele a forțat mâna autorităților locale pentru a emite o lege care să permită scăldatul nud, fără lenjerie intimă sau costum de baie.

Dar, lăsând legendele la o parte, insula Rab este cunoscută drept insula soarelui, a mării și a frumuseții și este una dintre cele mai verzi insule ale Mării Adriatice. Cu cei 9.000 de locuitori care trăiesc din agricultură, pescuit, construcție de bărci și turism, acest petic de pământ etalează de o moștenire culturală greu de egalat, chiar și pentru o țară precum Croația.

Insula Brač, Croația

Dacă soare și valuri în care să te năpustești bezmetic sunt cele pe care le ce cauți, nu ai putea nimeri pe o plajă mai potrivită decât Zlatni Rat din Brač, încadrată de un dig lung de peste trei kilometri. Sporturile acvatice abundă și nu-i o raritate să-i urmărești pe împătimiții surfului, ai parapantei, ai scuba-divingului sau ai schi-jetului cum se lasă seduși de apele cristaline ale Adriaticii.

Dacă cele de mai sus nu te descriu întocmai, fă o plimbare de jumătate de oră de-a lungul țărmului, doar așa… cât să admiri grădinile subtropicale și să ajungi în satul Bol. Aici te așteaptă probabil cea mai bună supă de pește încercată vreodată.

Insula Lošinj, Croația

Aceasta-i una dintre cele mai mici insule populate ale Golfului Kvarner și nu arată cu nimic diferit de o vedere poștală dintre acelea care se odihnesc pe birouri, pentru a da speranță angajaților.

În vreme ce majoritatea călătorilor se înghesuie în orașul mai mare al insulei (Mali Lošin), satul vecin reprezintă o încântare pentru cei ce caută liniște și fug de abundență. E adevărat, nu găsești aici mai mult de-o mână de restaurante, pub-uri și buticuri, dar casele colorate pastel, localnicii prietenoși și vegetația exotică fac să nu ai nevoie de nimic mai mult. Deși nu te-ar acuza nimeni dacă ai opta pentru un tur cu barca pentru a  admira delfinii din apele golfului.

(preluare momondo.ro)

Citit 3048 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iulie 2021 08:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.