Destinaţii perfecte pentru luna martie, în Europa. Unde mergem într-un city-break accesibil

Destinaţii perfecte pentru luna martie, în Europa. Unde mergem într-un city-break accesibil
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dacă iarna ţi s-a părut lungă, deşi poate nu chiar grea, regreţi că nu ai avut nişte weekenduri la munte cu multă zăpadă, dar, în acelaşi timp, abia aştepţi vremea caldă, poate e cazul să îţi iei adio de la iarnă altundeva în Europa, o schimbare de decor fiind binevenită pentru a întâmpina cum se cuvine primăvara. Iată câteva idei pentru o călătorie frumoasă de martie, rămâne doar să alegi destinaţia perfectă pentru tine.

Vacanță în Viena, Austria

Să te aștepți să înflorești exact asemenea unui ghiocel de primăvară dacă îți îngădui să începi anotimpul cu o călătorie în Viena. Dar de ce ai alege tocmai orașul votat pentru a șaptea oară la rând ca având cel mai înalt nivel de trai din lume? De ce ai alege un loc îmbrăcat pe jumătate în spații verzi, parcuri și grădini imperiale, unde florile se arată în toată splendoarea lor? De ce ai alege un oraș despre care se zvonește că ar fi cel mai frumos oraș din inima Europei? Nu, astea nu-s nici pe departe motive pe care să le iei în seamă.

Dar poate aerul imperial care plutește liber și neîngrădit pe străzi, răsfrângându-se în arhitectura Art Nouveau, gotică și barocă a orașului, ar putea să-ți miște, totuși, vreo coardă sensibilă. Poate Palatul Schönbrunn, Palatul Imperial și clădirile din care răsună muzica lui Mozart și a lui Beethoven (care s-au numit vienezi) ar avea câteva șanse să-ți intre la inimă.

Sau poate faptul că Viena este singurul oraș din lume care adăpostește podgorii între limitele metropolitane o să-ți dea o idee despre ce știu vienezii când vine vorba de licori de struguri. Imaginează-ţi restaurante de familie care au, fiecare, în spate, propria podgorie impecabil îngrijită, iar tu stai pe o terasă, cu o mâncare delicioasă în faţă şi cu un pahar din vinul casei în mână, admirând peisajul, dar şi meşteşugul care stă atât în spatele licorii bahice, cât şi al bucatelor din farfurie. Iar dacă toate astea nu reușesc încă să-ți spună nimic, imaginează-te atunci sorbind tacticos din cele mai bune cafele, alături de minunate dulciuri, în clădiri-capodopere, unde istoria și arhitectura se împletesc armonios cu un prezent în care nimeni nu se simte lăsat pe dinafară.

Vacanță în Lisabona, Portugalia

Știm prea bine că nu-i nevoie de nicio muncă de convingere pentru a-ți trezi interesul pentru Lisabona. Undeva în străfundurile minții îți dorești cu tot sufletul o excursie acolo, fie vară sau nu. Și cum să nu vrei să vezi cea mai însorită capitală de pe pământul Europei?

Însă, putem să insistăm cu tot dinadinsul să-ți faci timp și să-ți găsești energia pentru a străbate la pas cât de multe străduțe încap în concediul tău și să nu te dai înapoi de la punctele de belvedere unde se ajunge cu pasul bine antrenat. Vorbim aici de cele aflate în vârfuri de deal care, da, solicită efort glandelor sudoripare, dar dau la schimb priveliști de toată mândrețea peste râul Tibru, cartierele Alfama și Barrio Alto.

Vacanță în Paris, Franța

Dacă te aștepți să-ți povestim că e neapărat necesar să urci în Turnul Eiffel măcar o dată în viață sau să stai o săptămână la Luvru, vei fi dezamăgit. Înclinăm a-ți sugera mai degrabă să zbori cu balonul deasupra Parisului, la numai câteva sute de metri față de Turnul Eiffel și la prețul de 12 €.

Vizitează-i apoi măcar unul dintre parcuri și fă-o după cum urmează: în Parcul Monceau, în Campo de Marte, în Jardin des Tuileries, în Jardin des Plantes sau în Jardin du Luxembourg.

Ia cel puțin un mic dejun într-o cafenea-bibliotecă și fă-o musai într-una de la malul Canalului Saint Martin. Îi vei mirosi șarmul și cu ochii închiși și greu îți vei putea lua ochii de la grupurile șugubețe de tineri parizieni care vorbesc vrute și nevrute, în jurul unei sticle de ceva, în bătaia soarelui aflat la apus. Parisul primăvara este magic, nu ne crede pe cuvânt, experimentează-l cu propriile simţuri!

Citit 4672 ori Ultima modificare Marți, 22 Februarie 2022 15:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.