Insulele Canare: Gran Canaria, dincolo de plaje

Insulele Canare: Gran Canaria, dincolo de plaje
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Nici dacă ai fi primit premiul de cel mai indulgent om de pe Pământ și tot n-ai putea să spui că Insulele Canare sunt o destinație alternativă. Nici măcar nu trebuie să fi fost acolo în persoană ca să ai o idee destul de precisă despre ce se petrece la fața locului: plaje pline ochi, hoteluri resort și capcane turistice… câte-n lună și-n stele.

Fără îndoială, plajele din Gran Canaria sunt cele mai bune dintre toate Insulele Canare și nu-i nicio mirare că atâția călători consideră de cuviință să-și mai ia o pauză de la iarnă și să se ducă pe țărmurile scăldate în soare în orice lună a anului. Plaja ar putea unge pe suflet și un criminal în serie, dar, dacă ai impresia că asta-i piesa cea mai de soi a insulei, nici nu știi cât de departe ești de adevăr. Merită să vezi interiorul munților, unde drumurile croite din moși-strămoși străbat locuri sacre, bătute în piatră, să-i vizitezi capitala cosmopolită și să ajungi pe pământu-i ferit din nord-vest, la ani lumină de orice radar turistic. 

Descoperă munţii, cu poveştile lor

Canarii, primii locuitori din Gran Canaria, considerau că munții sunt sacri și că oferă casă zeului Alcoán. Lăsând la o parte fabulosul, stânca sacră de aici (Roque Nublo), alături de vârful Pico de las Nieves, îmbrăcat în nori în majoritatea timpului, sunt două dintre lucrurile cocoțate în vârful listei turistice de „trebuie văzute”.

Dacă vrei un pont, cel mai bine se descoperă luând-o la pas sau din spatele ghidonului și încărcat până la refuz cu cheful de a-i explora satele șarmante, cuibărite în aceste vârfuri vulcanice.

Orășelul Tunte, de exemplu, a fost ridicat la poalele muntelui Los Morros del Pinar și degajă senzația că s-ar afla pe o cu totul și cu totul altă planetă față de cele două stațiuni hiper-populate (Maspalomas și Playa del Inglés), de care îl despart, de fapt, mai puțin de 30 de km.

Presărat la fiecare pas cu balcoane de lemn și curți interioare, Tunte este exemplul grăitor de arhitectură canariană tradițională. Dacă mai ai norocul să mai și prinzi aici și o piață sau vreun târg cu mâncare în centru, nu prea ai să mai vrei să iei avionul înapoi spre casă. 

Fă bine și vizitează Muzeul Casa Los Yanez, găzduit de o clădire de secol XIX, conservată ireproșabil și nu rata stânca enormă în interiorul căreia s-a construit o casă, pe strada Calle Capitán Cortés.

Bucuria de trăi din capitala cosmopolită

Permite-i bunei și bătrânei tale inimi să bată în ritmul local, făcând o vizită capitalei cosmopolite, Las Palmas de Gran Canaria. Te va fascina peste putință felul în care poate acest oraș să împletească cu desăvârșire atitudinea urbană și pe cea tipică de la malul mării și, foarte probabil, ritmurile de aici te vor trimite cumva cu un picior în America Latină. Ideea este că-ți vei simți sufletul debordând de o neastâmpărată joie de vivre.

Cuminte ar fi ca prima oprire aici să nu fie alta decât La Vegueta, vechiul cartier de unde a început dezvoltarea orașului acum circa cinci secole. Lasă-te purtat pe străzile pietruite, pline de personalitate și promite-ți că, imediat ce-o să dai de-o cafenea cochetă, o să te răsplătești cu o licoare întăritoare și cu o porție de tapas.

Nu rata nici Catedrala din Plaza Santa Ana, ale cărei turnuri gemene sunt şi simbolul oraşului, şi cel mai frumos obiectiv turistic.

Citit 3623 ori Ultima modificare Duminică, 27 Martie 2022 02:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.