Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
1 comentariu

Cine nu şi-a dorit, măcar o dată, la sfârşitul unei zile agitate de lucru, să se retragă pentru o vacanţă minunată, în creierul munţilor, cum se zice, într-un loc binecuvântat cu aer pur, cu cer senin, cu nopţi liniştite şi stele mii, cu mâncare bună şi băutură pe măsură? Dacă aveţi răgazul unei asemenea vacanţe de vis, un loc unde aţi putea merge este Gârda de Sus, o comună din judeţul Alba.

Localizare

Gârda de Sus este prima localitate din regiunea turistică Arieşeni-Vârtop, aflată la poalele Bihariei, culmea cea mai înaltă şi masivă din Carpaţii Occidentali, străjuită de vârful Curcubata Mare, de sus, de la 1849 metri. Gârda de Sus este străbătută de drumul naţional DN75. Are în componenţă un număr de 17 sate, cu o populaţie de 2.190 de locuitori, care îşi asigură locurile de muncă şi principalele venituri din agricultură, silvicultură şi creşterea animalelor. Localitatea a primit indicatorul de sat european pentru lucrări de infrastructură, programe de promovare a turismului şi acţiuni cu caracter ecologic, deschiderea unui muzeu cu punct de vânzare lângă Peştera Scărişoara, reabilitarea unor drumuri comunale şi amenajarea unei gospodării tipic moţeşti.

Obiective turistice

Pornind din Gârda de Sus, puteţi vizita: Rezervația naturală Pojarul Poliţei (1 ha), rezervaţia naturală Cheile Ordâncușei (10 ha), rezervaţia naturală Hoanca Apei (1 ha), rezervaţia naturală Avenul de la Tău (1 ha), rezervația naturală Avenul din Şesuri (1 ha), rezervaţia naturală Izbucul Poliţei (0,2 ha), rezervația naturală Izbucul de la Coteţul Dobreştilor (0,2 ha), rezervaţia naturală Gheţarul de sub Zgurăşti (1 ha), rezervaţia naturală Peştera Poarta lui Ionele (1 ha).

Unde ne cazăm

Comuna are multe pensiune agroturistice, cu preţuri de la 60 la 100 de lei pe noapte, în funcţie de confort şi de sezon. Puteţi alege după pofta inimii vizitând http://www.arieseni.info/cazare-arieseni-vartop/pensiuni/pensiuni-garda/sau alte site-uri similare. Iarna, atracţia principală a zonei o reprezintă plimbările cu sania trasă de cai, un prilej nemaipomenit de a admira frumuseţea tulburătoare a peisajului.

Gheţarul din Peştera Scărişoara

Cea mai mare peşteră cu gheaţă din România, Scărişoara, aflată la doar 11 km de Gârda de Sus, se situează la altitudinea de 1.165 m şi are vârsta de peste 3.000 de ani. Lungimea peşterii este de 720 m, iar adâncimea de 105 m. Blocul de gheaţă are un volum de 75.000 metri cubi şi o grosime de peste 15 m. Bine ascuns de pădurea de brazi, avenul prin care se coboară în palatul de cleştar de dedesubt este impresionant. La baza avenului se găseşte poarta propriu-zisă a peşterii, în spatele căreia se află "Biserica" de unde se deschide o galerie care după 68 m ajunge la Rezervaţia Mare a peşterii. Catedrala este lipsită de gheaţă, la fel ca şi Rezervaţia Mică, situată la picioarele unui perete vertical de gheaţă înalt de 15 m, unde se găseşte Palatul Sânzienei. Turiştii pot vizita sala de la intrare, Sala cea Mare, Biserica, celelalte camere fiind rezervate oamenilor de ştiinţă (putând fi vizitate doar cu acordul Institutului Speologic din Cluj-Napoca). Temperatura medie atinge +1°C vara şi coboară până la -7°C iarna. În zona permisă turiştilor, temperatura medie este de 0°C.

Citit 2075 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Decembrie 2012 15:41

1 comentariu

 • postat de Florin Duminică, 13 Ianuarie 2013 22:32 Link la comentariu
  0
  0

  Turiştii austrieci au cheltuit anul trecut în România peste 52 milioane euro, în creştere cu 15%

  Anul trecut au vizitat România peste 218.000 de turişti austrieci, în creştere cu aproape 14% faţă de anul precedent, iar cheltuielile acestora au fost estimate la 52 milioane de euro, a declarat agenţiei MEDIAFAX Simion Giurcă, directorul Biroului de Promovare Turistică al României în Austria.

  Până la finele lunii noiembrie 2012 România a fost vizitată de aproximativ 200.000 de austrieci, în creştere cu 13,7% faţă de perioada similară a anului 2011, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

  "Pe baza estimărilor pentru luna decembrie 2012, se aşteaptă ca până la finele anului 2012 să se fi depăşit 218.000 vizitatori, ceea ce înseamnă o uşoară depăşire a celui mai bun rezultat de până acum, înregistrat în 2007, cand au venit în România 217.965 de austrieci", a spus Giurcă.

  Cheltuielile austriecilor în România au crescut de asemenea în primele trei trimestre ale anului trecut, cu 15,8%, ajungând la 44 milioane de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a Austriei.

  "În această sumă nu sunt incluse cheltuielile de transport. Conform estimărilor, până la finele anului volumul încasărilor va depăşi 52 de milioane de euro. România a profitat în 2012 de un raport bun de schimb euro-leu şi de nivelul mai scăzut al preţurilor, îndeosebi la serviciile de cazare", a spus Giurcă.

  El estimează că trendul de creştere se va menţine şi în 2013, mai ales că anul a început cu o promovare intensă. România este ţară parteneră a celui mai important târg de turism, "Ferien Messe 2013" din Viena, manifestare care s-a desfăşurat în perioada 10-13 ianuarie. "Interesul pentru destinaţia România a fost, conform părerilor expozanţilor, peste nivelul anilor trecuţi", a mai spus Giurcă.

  Austriecii sunt interesaţi în România de circuite culturale, călătorii în natură, programe de turism urban şi croaziere pe Dunare până în Delta Dunării.

  De ce sa nu se opreasca in drumul lor spre Delta Dunarii si la Galati ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.