Gârda de Sus, judeţul Alba: O vacanţă în Ţinutul Moţilor

Gârda de Sus, judeţul Alba: O vacanţă în Ţinutul Moţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cine nu şi-a dorit, măcar o dată, la sfârşitul unei zile agitate de lucru, să se retragă pentru o vacanţă minunată, în creierul munţilor, cum se zice, într-un loc binecuvântat cu aer pur, cu cer senin, cu nopţi liniştite şi stele mii, cu mâncare bună şi băutură pe măsură? Dacă aveţi răgazul unei asemenea vacanţe de vis, un loc unde aţi putea merge este Gârda de Sus, o comună din judeţul Alba.

Localizare

Gârda de Sus este prima localitate din regiunea turistică Arieşeni-Vârtop, aflată la poalele Bihariei, culmea cea mai înaltă şi masivă din Carpaţii Occidentali, străjuită de vârful Curcubata Mare, de sus, de la 1849 metri. Gârda de Sus este străbătută de drumul naţional DN75. Are în componenţă un număr de 17 sate, cu o populaţie de 2.190 de locuitori, care îşi asigură locurile de muncă şi principalele venituri din agricultură, silvicultură şi creşterea animalelor. Localitatea a primit indicatorul de sat european pentru lucrări de infrastructură, programe de promovare a turismului şi acţiuni cu caracter ecologic, deschiderea unui muzeu cu punct de vânzare lângă Peştera Scărişoara, reabilitarea unor drumuri comunale şi amenajarea unei gospodării tipic moţeşti.

Obiective turistice

Pornind din Gârda de Sus, puteţi vizita: Rezervația naturală Pojarul Poliţei (1 ha), rezervaţia naturală Cheile Ordâncușei (10 ha), rezervaţia naturală Hoanca Apei (1 ha), rezervaţia naturală Avenul de la Tău (1 ha), rezervația naturală Avenul din Şesuri (1 ha), rezervaţia naturală Izbucul Poliţei (0,2 ha), rezervația naturală Izbucul de la Coteţul Dobreştilor (0,2 ha), rezervaţia naturală Gheţarul de sub Zgurăşti (1 ha), rezervaţia naturală Peştera Poarta lui Ionele (1 ha).

Unde ne cazăm

Comuna are multe pensiune agroturistice, cu preţuri de la 60 la 100 de lei pe noapte, în funcţie de confort şi de sezon. Puteţi alege după pofta inimii vizitând http://www.arieseni.info/cazare-arieseni-vartop/pensiuni/pensiuni-garda/sau alte site-uri similare. Iarna, atracţia principală a zonei o reprezintă plimbările cu sania trasă de cai, un prilej nemaipomenit de a admira frumuseţea tulburătoare a peisajului.

Gheţarul din Peştera Scărişoara

Cea mai mare peşteră cu gheaţă din România, Scărişoara, aflată la doar 11 km de Gârda de Sus, se situează la altitudinea de 1.165 m şi are vârsta de peste 3.000 de ani. Lungimea peşterii este de 720 m, iar adâncimea de 105 m. Blocul de gheaţă are un volum de 75.000 metri cubi şi o grosime de peste 15 m. Bine ascuns de pădurea de brazi, avenul prin care se coboară în palatul de cleştar de dedesubt este impresionant. La baza avenului se găseşte poarta propriu-zisă a peşterii, în spatele căreia se află "Biserica" de unde se deschide o galerie care după 68 m ajunge la Rezervaţia Mare a peşterii. Catedrala este lipsită de gheaţă, la fel ca şi Rezervaţia Mică, situată la picioarele unui perete vertical de gheaţă înalt de 15 m, unde se găseşte Palatul Sânzienei. Turiştii pot vizita sala de la intrare, Sala cea Mare, Biserica, celelalte camere fiind rezervate oamenilor de ştiinţă (putând fi vizitate doar cu acordul Institutului Speologic din Cluj-Napoca). Temperatura medie atinge +1°C vara şi coboară până la -7°C iarna. În zona permisă turiştilor, temperatura medie este de 0°C.

Citit 2732 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Decembrie 2012 15:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.