Oraşul alb al litoralului Bulgariei: Balcicul - inima Reginei Maria

Oraşul alb al litoralului Bulgariei: Balcicul - inima Reginei Maria
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oraş şi staţiune balneoclimaterică pe ţărmul Mării Negre, cu o atmosferă unică, având case albe din piatră dispuse aidoma unui amfiteatru pe ţărmul mării (12,2 mii locuitori/ 1982), Balcicul a fost ridicat pe locul vechii colonii greceşti Dionysopolis (sec. VI i.e.n.).

Cunoscut ca un fel de reşedinţă de vară a elitei artistice româneşti din perioada interbelică (între 1913 şi 1940, situat în Cadrilater, Balcicul a fost sub administrarea României), oraşul străluceşte şi astăzi datorită turismului estival foarte dezvoltat, dar şi a Palatului de vară al Reginei Maria („Cuibul liniştii”), construit în 1924. Tot aici se mai află bisericuţa „Stella Maris” (construcţie în stil bizantin, cu fresce interioare, inspirată din arhitectura bisericii domneşti din Curtea de Argeş), vila „Mircea”, ca şi o imensă grădină botanică (peste 10 ha), cu cca 3.000 specii de plante, inclusiv o mare colecţie de cactuşi. În grădină se mai pot admira izvoare, cascade, dar şi tronuri de piatră, piloni şi diverse ornamente colecţionate în timp.

Maria (Alexandra Victoria de Saxa-Coburg), 1875- 1938, a fost principesă a României în perioada 1914 – 1927, membru de onoare al Academiei Române şi membru corespondent al Academiei Franceze de Belle Arte, alintată, în copilărie, de bunica ei, Regina Victoria a Marii Britanii şi Irlandei (1837 – 1901), cu diminutivul „Missy”. Căsătorită în 1892 cu principele moştenitor Ferdinand de Hohenzollern, s-a identificat profund cu interesele ţării adoptive.  Memorialistă şi romancieră („Însemnări zilnice”, „Povestea vieţii mele”, „Crinul vieţii”, „Visătorul de vise” ş.a.), era pasionată de bijuterii, modă, fotografie şi mare, apărând deseori îmbrăcată în costume naţionale româneşti şi turceşti (i se mai spunea şi „Sultana”).

După urcarea pe tron a fiului său Carol II (1930), care a dus o politică de marginalizare a membrilor familiei regale, s-a retras la Balcic. Regina Maria a iubit atât de mult acest loc (probabil în amintirea anilor petrecuţi în Mediterana/ insula Malta, alături de tatăl său Alfred, duce de Edinburg, fiul reginei Victoria), încât a dispus prin testament ca, după moarte, inima să îi fie depusă în capela „Stella Maris” din incinta palatului, iar trupul înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeş, alături de mormintele regilor Carol I şi Ferdinand al României. În 1938, după deces, inima reginei a fost pusă într-o casetă de argint octogonală, şi învelită într-un steag dublu, pe de o parte drapelul României, pe de alta steagul Marii Britanii. La rândul lor, acestea au fost puse într-o altă casetă, din argint aurit şi cu ornamente din pietre preţioase, primită în dar la căsătorie în anul 1893, de la „Doamnele române”. După cum o consemnează documentele vremii, întregul ansamblu a fost transportat cu vechiul bric „Mircea“ la reşedinţa reginei din Balcic, unde a fost depusă cu toate onorurile: tunurile distrugătorului „Regina Maria“ au tras 21 de salve, iar gorniştii companiei de marină au sunat stingerea.

După pierderea Cadrilaterului*, şi implicit a Balcicului, Principesa Ileana a ordonat ca la Bran să se construiască o capelă, „Inima Reginei Maria“, unde au fost depuse casetele cu inima, într-un sarcofag de marmură. Însă în 1968, capela a fost profanată de comunişti, inima a fost scoasă din sarcofagul de marmură şi dusă, împreună cu casetele, la Muzeul Naţional de Istorie a României. În mod excepţional, din 18 mai şi până în 18 august anul acesta, caseta din argint aurit, încrustată cu pietre preţioase, şi adăpostind inima, este expusă la Peleş, într-o sală specială, încărcată de sacralitate.

*Cadrilater – regiune istorică în sudul Dobrogei, care a aparţinut României, între cursul Dunării şi litoralul Mării Negre, cuprinzând judeţele Caliacra (capitala Bazargic) şi Durostor (capitala Silistra).

Expoziţie specială la Peleş

Caseta adăpostind inima reginei Maria este expusă la Peleş, într-o expoziţie specială, parte a unui inedit proiect ce readuce la viaţă „Casele de vis ale reginei Maria”. Expoziţia încearcă să reconstituie atmosfera palatului de la Balcic, oraşul din Cadrilater*, teritoriu dobândit de România în urma celui de-al Doilea Război Balcanic, în 1913, şi care a revenit Bulgariei, în 1940, în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

„Ultimul şi cel mai exotic” palat al reginei Maria a fost construit şi decorat în întregime după propriul gust artistic, în micul „oraş alb” situat pe “Coasta de Argint” a Mării Negre, în cel mai strălucit punct verde de pe coasta aridă a Dobrogei, o oază romantică şi un cadru perfect pentru o fantezie arhitectonică. Castelul reginei Maria, denumit Tehna Juvah („Cuibul liniştit”) a fost construit între anii 1925 – 1927, după planurile arhitectului român de origine turcă Emil Guneş (Günes), pe terenul cumpărat, în 1924, de la bancherul Jean Chrissoveloni. La Peleş, în Balcicul recreat, vizitatorii pot admira fotografii de epocă, realizate atât de regina Maria, cât şi de atelierele Guggenberger Mairovits din Sibiu şi Julietta din Bucureşti, cu grădinile domeniului şi interioarele unde aceasta a locuit. Este recreat şi dormitorul reginei, decorat cu elemente orientale.

Tarifele şi programul pentru vizitarea expoziţiei

Expoziţia se mai vizitează până pe 18 august 2013, după următorul program: miercuri, de la 11,00 la 17,00, iar de joi până duminică de la 9,15 la 17,00 Ultima intrare este la ora 16,15. Tariful de vizitare este de 6 lei pentru adulţi, 1,5 lei pentru posesorii de Card Euro <26 şi studenţi, iar pentru pensionari de 3 lei.

 

Citit 3212 ori Ultima modificare Vineri, 02 August 2013 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.