Locaţii liniştite şi epice/ SECRETELE cel mai bine păzite ale turismului britanic
Foto: Muzeul Naţional al Gazului

Locaţii liniştite şi epice/ SECRETELE cel mai bine păzite ale turismului britanic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Micuţul oraş Battle, din East Sussex, este locul unde s-a desfăşurat probabil cel mai faimos conflict militar din istoria Marii Britanii, însă în pofida locului ocupat de Bătălia de la Hastings în conştiinţa naţională britanică, el figurează într-o listă a celor mai "secrete" destinaţii din Europa, relatează The Independent, citat de AGERPRES. 

O comoară istorică

Deşi cu abaţia sa de secol XI şi cu pajiştile din jur, oraşul Battle este deja desemnat drept o Zonă de o Frumuseţe Naturală Remarcabilă, cel mai important ghid de călătorie, Lonely Planet, susţine că locaţia nu este considerată o potenţială destinaţie de vacanţă pentru itinerariile turistice. "Bătălia de la Hastings este cunoscută drept sângeroasa confruntare din 1066, care a inspirat tapiţeria de la Bayeux, însă puţini merg să vadă unde s-a întâmplat", susţine Lonely Planet în lista sa de 50 de destinaţii "nedescoperite şi trecute cu vederea" din Europa.

Wilton’s Music Hall

Alte patru obiective britanice figurează pe această listă. Printre acestea, Wilton's Music Hall din Tower Hamlets, din estul Londrei, o clădire protejată, deschisă în 1859 — una dintre puţinele săli de muzică care au supravieţuit în Anglia, descrisă de site-ul său drept "cel mai bine păstrat secret al Londrei". Pe site-ul wiltons.org.uk, administratorii locului anunţă turiştii că o mare parte a locaţiei va fi inaccesibilă publicului până în toamna anului 2015, din cauza unor lucrări de restaurare. Oricum, barul principal va rămâne “operaţional”, astfel încât încă vor avea loc diferite activităţi şi se vor putea savura băuturi.

The Kinmel Arms

Pe lista Lonely Planet mai figurează pub-ul The Kinmel Arms din Abergele, Conwy (Wales), "o enclavă unde puteţi găsi o bucătărie rafinată, bere Ale autentică şi cazare de tip boutique”. De pe site-ul oficial aflăm că, pe lângă cazare, masă şi privelişte pitorească, într-o vacanţă la The Kinmel Arms putem vedea mai multe castele - Rhuddlan, Denbigh, Flint, Conwy, Beaumaris, Penrhyn, Caernarfon şi Harlech – sau ne putem bucura de o călătorie pe legendara cale ferată Snowdown Mountain, într-un tren tras de o locomotivă pe abur.

South Cotswolds

Şi zona South Cotswolds (sud-vestul Angliei), are parte de acelaşi tratament. Deşi autobuzele pline de turişti din toate colţurile lumii sunt omniprezente aici, Lonely Planet susţine ca marea majoritate a turiştilor optează pentru localităţi precum Bourton-on-the-Water şi Broadway, din nordul regiunii, în timp ce partea de sud este trecută cu vederea. "Această zonă este o bijuterie ascunsă, cu sate pitoreşti şi peisaje liniştite, unde rareori poţi vedea un tur cu autocarul", se susţine în ghid. Zona este atât de frumoasă încât este declarată “Area of Outstanding Natural Beauty” (Zona de o frumuseţe ieşită din comun), fiind protejată la fel ca un parc natural. Pe parcursul anilor, preisajul din South Cotswolds a inspirat mai mulţi compozitori muzicali.

În căutarea legendarului Nessie

O situaţie similară poate fi întâlnită la lacul Loch Ness, afirmă autorii. "În timp operatorii de turism umplu partea de vest a lacului, ţărmul estic este relativ paşnic. Aici veţi găsi Dores Inn, un pub de ţară frumos restaurat, cu o grădină cu propriul său punct de supraveghere a 'monstrului' şi un meniu specializat în bucătăria scoţiană de calitate", explică ghidul.

Muzeul Naţional al Gazului

Muzeul Naţional al Gazului este situat în fosta clădire a unei uzine de gaz din Leicester, Anglia, şi se ocupă cu istoria aprovizionării menajere şi industriale cu gaz. Acolo se pretinde a fi cea mai mare colecţie de artefacte din lume legate de acest domeniu.

Clădirea victoriană este un edificiu protejat, listat cu gradul al II-lea, datând din 1878, care are un turn cu ceas. Muzeu public se întinde pe două etaje, cu peste 4.000 de articole în păstrare. Multe dintre artefactele expuse au fost colectate în timpul trecerii la gaze naturale şi multe altele au fost donate de atunci de către persoane fizice şi organizaţii dornice de a păstra istoria unuia dintre cele mai importante sectoare industriale din Anglia.

Muzeul a fost deschis la 29 aprilie 1977, numit atunci Muzeul John, după preşedintele de atunci al sucursalei regionale East Midlands British Gas. Instituţia a luat naştere pentru a păstra cunoştinţele şi aptitudinile industriei într-o perioadă de schimbări tehnologice şi economice rapide, cum ar fi fabricarea gazului din petrol sau continua îmbunătăţire în depozitarea şi distribuţia de gaze.

Exponatele includ exemple de utilizare a gazelor naturale în Marea Britanie şi exemple de tehnologie. Există o reconstituire a unei bucătării din 1920, cu echipamentele folosite atunci. Articolele de uz casnic includ maşini de spălat, fier de călcat cu gaz şi chiar un radio alimentat cu gaz.


CITEŞTE ŞI: Fascinanta Copenhaga: Parcul Superkilen, cel mai neobişnuit din Europa (FOTO)

Citit 2349 ori Ultima modificare Marți, 26 Mai 2015 14:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.