ITINERARII/ Parcurile regale ale Londrei - oaze de linişte

ITINERARII/ Parcurile regale ale Londrei - oaze de linişte
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Opt parcuri publice şi-au căpătat titlul regal: create în trecut din iniţiativa regilor Angliei, ele impresionează vizitatorii prin frumuseţea decorului natural şi prin sâmburele istoric pe care-l ascunde straiul lor verde. Cea mai simplă descriere a parcurilor şi a poziţiei lor pe harta Londrei fixează centrul la Palatul Buckingham, în inima regalităţii, mai cu seamă că de aici drumurile ajung lesne spre cinci din cele opt mari spaţii verzi: Hyde Park, Kensington Gardens, St. James's Park, Green Park, Regent Park.

Green Park

Poarta Canada te lasă să intri în triunghiul verde al ariei de 19 ha, deschisă publicului abia în 1826. Acum 350 de ani, Regele Charles al II-lea a creat un parc pentru căprioare, iar în secolul al XVIII-lea Regina Carolina cerea să fie construit Drumul Reginei, pe latura dinspre vest. Astăzi se găsesc aici Memorialul Canadei, închinat ostaşilor canadieni care au luptat în al Doilea Război Mondial, şi tunurile care, la fiecare 14 iunie, anunţă cu salve ziua de naştere a Reginei.

St. James's Park

Cu câteva hectare mai mare, St. James este cel mai vechi parc regal şi stă între trei palate: Buckingham, St. James şi Westminster. În secolul al XIII-lea, zona mlăştinoasă găzduia un spital de leproşi, de la care parcul a luat mai târziu numele. În veacurile următoare, regii au modificat câte puţin aspectul parcului, până când acesta s-a deschis pentru public într-un design special, păstrat până astăzi. Lacul din mijloc, un fost canal lung, cu o insulă ovală numită "Duck Island", este casa primitoare a numeroase lebede, gâşte, raţe, pelicani şi cormorani.

Hyde Park

Pe unul dintre fostele terenurile de vânătoare ale lui Henry al VIII-lea, Hyde Park ocupă acum peste 142 ha, punând laolaltă alei cu felinare, fântâni, 4.000 de arbori, lacul Serpentine, un sanctuar al păsărilor, câteva memoriale, un loc pentru concerte şi pajişti lăsate libere sub soarele Londrei. Indiferent de momentul când ajungi acolo, fii pregătit pentru un parc al alergătorilor neobosiţi şi încearcă să parcurgi câţiva kilometri pe o bicicletă închiriată, înconjurând lacul. Apoi te poţi opri la restaurantul Dell, pentru a bea o cafea în timp ce priveşti cum copiii dau lebedelor şi gâştelor sălbatice firmituri de pâine ori biscuiţi.

Grădinile Kensington

În partea dreaptă a Parcului Hyde, Grădinile Kensington prelungesc spaţiul verde şi îl înfrumuseţează prin arhitectura clasică şi peisajul floral. În 1689, Regele William al III-lea cumpără domeniul şi îşi construieşte aici palatul din cărămidă roşie (Kensington Palace), pentru că aerul curat îi diminua suferinţa provocată de astm. Tot în acest palat se va naşte şi va locui viitoarea Regină Victoria, până la încoronarea ei în 1837.

Regent Park

Cel mai mare parc de recreere din centrul Londrei se întinde pe 166 ha şi a fost în trecut domeniu regal de vânătoare. În partea de nord se află Grădina Zoologică, iar în sud teatrul în aer liber, deschis spectacolelor din mai până în septembrie, şi Grădinile Reginei Maria, unde se pot admira colecţii deosebite de trandafiri şi begonii. Aproape de mijlocul parcului, construcţia circulară a centrului sportiv comunitar, The Hub, găzduieşte studiouri pentru exerciţii, cu facilităţi specifice, şi o cafenea cu terasă, cu o perspectivă de 360 grade asupra împrejurimilor.

Sursa: travel.descopera.ro

Citit 1627 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2016 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.