CONACUL GOLEȘTILOR - spaţiul primei şcoli moderne cu predare în limba română

CONACUL GOLEȘTILOR - spaţiul primei şcoli moderne cu predare în limba română
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Conacul Goleştilor a fost construit în anul 1640 de Stroe Leurdeanu, cu ajutorul meşterului Stoica, aceasta fiind singura construcţie laică medievală fortificată din ţară. Conacul a fost distrus în mare parte de un incendiu, în 1716, fiind refăcut şi extins la sfârşitul secolului al XVIII-lea de Radu Golescu. Muzeul Goleşti a fost înfinţat în 7 iunie 1939, de Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul Dinicu Golescu, şi prezintă expoziţii care reflectă atât istoria familiei, cât şi istoria culturii şi civilizaţiei tradiţionale româneşti.

În prezent face parte din Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii de la Goleşti, judeţul Argeş şi, după un amplu proces de restaurare, este redat publicului. Muzeul Goleşti se află la doar 10 Km distanţă de Piteşti, pe şoseaua veche Piteşti-Bucureşti (DN7).

„Cea mai importantă şi cea mai elaborată lucrare de restaurare a fost destinată conacului Goleştilor. Această clădire, construită în 1640, a suportat de-a lungul timpului nu doar vicisitudinile istoriei, dar şi numeroasele cutremure care i-au pus în pericol rezistenţa. S-au făcut lucrări uriaşe de consolidare şi de amenajare a spaţiilor împrejmuitoare ale conacului. Au fost redate circuitului expoziţional spaţii noi, etajul conacului nemaifiind accesibil publicului încă din anul 1977”, a declarat directorul complexului muzeal de la Goleşti, Filofteia Pally, la festivitatea organizată cu ocazia recepţiei finale a lucrărilor de restaurare. „Au fost abordate numeroase obiective în cadrul Curţii Goleştilor. Au reapărut zidurile de apărare şi ale parcului, care dispăruseră de mult şi nu au fost restaurate nici măcar la precedenta restaurare (…) dintre anii 1942 şi 1944. De asemenea, a fost restaurată clădirea de pe latura nord-vestică, cea care a avut destinaţia iniţială de camere ale slujitorilor, bucătării şi alte dependinţe. În acel spaţiu vom amenaja, în următorii ani, o nouă expoziţie de etnografie şi artă populară a judeţului Argeş.”

Secţia Pedagogică a muzeului cuprinde „Şcoala slobodă obştească”, înfiinţată de marele cărturar Dinicu Golescu. Aceasta oferea copiilor săraci din împrejurimi şansa să înveţe alături de cei bogaţi. Manualele erau gratuite şi, pentru prima dată, erau primite la învăţătură şi fetele, alături de băieţi. A fost prima şcoală modernă cu predare în limba română şi a funcţionat în perioada 1826 – 1830.

Alături de şcoală se află Foişorul lui Tudor Vladimirescu, folosit pentru supravegherea împrejurimilor. Aici şi-a trăit ultimele zile de libertate Tudor Vladimirescu, între 18 şi 21 mai 1821. Retrăgându-se dinspre Bucureşti spre munţii Olteniei, Tudor şi-a instalat tabăra la Goleşti, fiind în bune relaţii cu boierii Goleşti.

Lângă turn se află Bolniţa (în prezent, folosită ca sală de expoziţii temporare), aşezământ destinat celor bătrâni, bolnavi şi săraci. A fost înfiinţată de marele ban Radu Golescu şi întreţinută pe cheltuiala sa. În apropierea conacului se află parcul Goleştilor, unde exista, în vechime, un heleşteu traversat de un pod din lemn de mesteacăn, un foişor şi statui din piatră, după moda vremii. Sursa: cunoastelumea.ro

Citit 1807 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2016 12:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.