Cel mai mare LAC HELIOTERM din lume se află în România

Cel mai mare LAC HELIOTERM din lume se află în România
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Trei recorduri mondiale definesc Lacul Ursu din staţiunea Sovata, judetul Mureş: este cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp, şi este singurul lac natural din lume despre care se cunoaşte, fără nici o indoială, data exactă la care s-a format! Este vorba de anul 1875, când, la 27 mai, a avut loc o prăbuşire de teren, creându-se astfel o formaţiune geologică, de natură carsto-salină.

Lacul Ursu şi-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs. Se află la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime. Lacul are o suprafaţă de 40.235 m, adâncimea de 18,10 m, lăţimea de 170 m şi o salinitate medie de 250g/l. Lacul este înscris în lista monumentelor naturale ale României.

Apa lacului deţine proprietăţi unice în intreaga Europă şi este recomandată pentru băi de aproximativ 20-30 de minute (10 – 15 minute pentru copii), pentru tratarea diferitelor afecţiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare. Nămolul care se formează pe fundul lacului este şi el folosit în diverse tratamente.

Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificaţiile concentraţiilor saline ale apei lacului şi încălzirea inegală a acestor straturi de către radiaţia solară”.

Staţiunea Sovata este renumită şi pentru alte puncte turistice: Muntele de sare - în spatele Lacului Roşu şi Lacului Verde, Pârtia Aluniş, Lacul Negru - primul lac al Sovatei format în anul 1710 prin surparea unei ocne şi Izvorul Ghera – pe locul unde se aflau primele băi sărate din staţiune. În 1884 Sovata a fost atestată oficial ca staţiune balneară. Sursa: cunoastelumea.ro

Citit 7514 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2016 12:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.