Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Trei recorduri mondiale definesc Lacul Ursu din staţiunea Sovata, judetul Mureş: este cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp, şi este singurul lac natural din lume despre care se cunoaşte, fără nici o indoială, data exactă la care s-a format! Este vorba de anul 1875, când, la 27 mai, a avut loc o prăbuşire de teren, creându-se astfel o formaţiune geologică, de natură carsto-salină.

Lacul Ursu şi-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs. Se află la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime. Lacul are o suprafaţă de 40.235 m, adâncimea de 18,10 m, lăţimea de 170 m şi o salinitate medie de 250g/l. Lacul este înscris în lista monumentelor naturale ale României.

Apa lacului deţine proprietăţi unice în intreaga Europă şi este recomandată pentru băi de aproximativ 20-30 de minute (10 – 15 minute pentru copii), pentru tratarea diferitelor afecţiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare. Nămolul care se formează pe fundul lacului este şi el folosit în diverse tratamente.

Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificaţiile concentraţiilor saline ale apei lacului şi încălzirea inegală a acestor straturi de către radiaţia solară”.

Staţiunea Sovata este renumită şi pentru alte puncte turistice: Muntele de sare - în spatele Lacului Roşu şi Lacului Verde, Pârtia Aluniş, Lacul Negru - primul lac al Sovatei format în anul 1710 prin surparea unei ocne şi Izvorul Ghera – pe locul unde se aflau primele băi sărate din staţiune. În 1884 Sovata a fost atestată oficial ca staţiune balneară. Sursa: cunoastelumea.ro

Citit 6890 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2016 12:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.