Pod uriaş peste golful Izmit
Foto: Foto: www.dailysabah.com

Pod uriaş peste golful Izmit
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

ArcelorMittal Galaţi a furnizat 34.000 de tone de oţel pentru construcţie

Preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat, pe 30 iunie, unul dintre megaproiectele sale, podul autorutier peste golful Izmit, în nord-vestul ţării, cel mai mare şantier lansat vreodată în Turcia, ale cărui lucrări au demarat în urmă cu trei ani. "Ar fi trebuit că el să fie construit în urmă cu 50 de ani, dar în cele din urmă l-am făcut", a spus preşedintele Erdogan, la ceremonia de inaugurare.

Denumit Osman Gazi, după sultanul Osman I, care a dat numele dinastiei otomane în secolul al XIV-lea, acest pod peste Marea Marmara, unul dintre cele mai mari poduri suspendate din lume (3 km), constituie tronsonul principal al proiectului autorutier Gebze - Orhangazi - Izmir, lung de 433 km.

În lume, singurele poduri suspendate mai mari sunt: Akashi Kaikyō Bridge (Japonia), Xihoumen Bridge (China) şi Great Belt Bridge (Danemarca).

Podul a fost inaugurat de motociclistul turc Kenan Sofuoğlu, care a rulat cu 400 km/oră, parcurgând întregul pod în 26 de secunde, înainte ca autostrada să fie deschisă circulaţiei.

Podul Ozman Gazi reduce timpul de deplasare între Istanbul şi Izmir de la nouă ore la trei ore şi jumătate.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a furnizat către Çimtas produse plate din oţel necesare pentru tablierul podului. Cele 34.000 de tone au fost transportate în patru loturi, într-o gamă extinsă de grosimi şi lăţimi.

Această autostradă urmează să scurteze durata călătoriei între mai multe oraşe şi districte din regiunea vestică, industrializată, a Turciei.

Suma totală a investiţiilor pentru proiect este de 9 miliarde de dolari şi se înscrie în cadrul ambiţioaselor obiective ale lui Erdogan pentru anul 2023, când va fi celebrat centenarul Republicii Turcia.

Anul trecut, un inginer japonez care lucra pe şantier s-a sinucis pentru că se simţea responsabil de ruperea unui cablu, fapt divers care a fost relatat pe larg de presă turcă.

Opoziţia şi apărătorii mediului critică imensele proiecte ale lui Erdogan, care au transformat aspectul Turciei, cu Istanbulul în prim-plan. Astfel, cel de-al treilea aeroport internaţional - care iese din pământ în nord-vestul oraşului, decimând pădurile din jur - va fi capabil să primească 159 de milioane de pasageri anual. Proiectul ar urma să fie finalizat în 2017. Alt proiect, altă polemică: cel de-al treilea pod peste Bosfor, unind cele două maluri pe care se află Istanbul, numit după sultanul Selim I, din secolul al XVI-lea. Alte proiecte ar urma, de asemenea, să se concretizeze, ca de pildă un canal între Marea Neagră şi Marea Marmara, care are scopul să decongestioneze intensul trafic maritim prin Bosfor.

Sursa: agerpres.ro

Citit 3233 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2016 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.