PARCUL Național Defileul Jiului - o bijuterie a Carpaților Meridionali

PARCUL Național Defileul Jiului - o bijuterie a Carpaților Meridionali
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Parcul Naţional Defileul Jiului are o suprafaţa de 11,127 hectare şi fost înfiinţat în anul 2005. Aria protejată este situata în nordul judeţului Gorj, intre masivele Parâng şi Vâlcan, de-a lungul văii Jiului. Relieful se încadrează intre altitudinile de 295 m, în extremitatea sudica a Văii Jiului, şi 1,621 m, în Pasul Vulcan.  Parcul este străbătut de drumul naţional DN66 care leagă municipiul Deva de oraşul Filiaşi şi de calea ferata Bumbeşti – Livezeni unde au fost săpate nu mai puţin de 43 de tuneluri, cele mai multe dintr-un singur defileu din România.

Defileul Jiului atrage turiştii atât prin sălbăticia şi frumuseţea peisajelor, cât şi prin prin bogăţia florei şi a faunei. Cea mai de temut specie, specifică zonei, este vipera. Multe dintre speciile faunistice de aici sunt protejate: ursul brun, râsul, capra neagra, cerbul, vidra de râu, sau liliacul (aici trăiesc 5 specii de liliac, dispărute cu ani buni în urmă pe restul continentului nostru). În proporţie de 85 la sută, parcul este acoperit de păduri naturale compacte, preponderent virgine şi cvasivirgine de fag, gorun, specii mediteraneene şi specii dacice (Sesleria rigida, Euphorbia amygdaloides).

Pe teritoriul parcului sunt numeroase zone de interes cum ar fi Sfinxul Lainicilor, Stâncile Rafailă, Mănăstirea Lainici sau Muzeul Arhitecturii Populare Curtişoara, muzeu în aer liber care cuprinde un număr de 30 de obiective ce surprind modul de viata al gorjenilor de-a lungul timpului, priceperea meşterului popular, respectul acestuia fată de natură şi inspiraţia de natură  mitico-religioasa (soarele, şarpele, păunul).

Un lucru remarcabil al zonei este reprezentat şi de cele 34 de tuneluri săpate în munte, care se întind pe 33 de km, acest sector de cale ferată fiind cel mai concentrat din lume într-un singur defileu.

O alta zonă de interes este castrul roman din apropierea oraşului Bumbesti Jiu. A fost construit, se pare, în timpul împăraţilor Septimius Severus şi Antoninus Caracala, de către Cohorta I a Britanicilor, Aurelia Antoniniana Militaria. Misiunea acestui castru era de a supraveghea drumul roman ce pleacă de la Bumbeşti prin Porceni peste munţi, prin Pasul Vâlcan spre Sarmisegetuza precum şi de a supraveghea populaţia dacică de aici. Sursa: cunoastelumea.ro

PENTRU A AFLA MAI MULTE DESTINAȚII TURISTICE, CLICK AICI 

Citit 3475 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2016 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.