MISTERELE Americii de Sud: Piatra Sayhuite

MISTERELE Americii de Sud: Piatra Sayhuite
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

La aproximativ 47 de kilometri est de oraşul Abancay, în sudul statului Peru, se află situl arheologic Sayhuite sau Saywite, descris de istorici ca fiind un fost centru religios al imperiului Incaş. Acesta a fost cel mai mare imperiu din America precolumbiană, reuşind să cucerească o mare parte din actualele teritorii ale  statelor  Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina şi Chile. În 1533, Atahualpa, ultimul împărat incaș a fost ucis din ordinul conchistadorului Francisco Pizarro, evenimentul marcând astfel începutul dominaţiei spaniole şi sfârşitul imperiului Inca.

Astăzi, principalul obiectiv turistic din cadrul sitului Sayhuite este un bloc de granit de mari dimensiuni sculptat asemenea unei hărţi tridimensionale complexe. Piatra Sayhuite are o lungime de patru metri şi doi metri lăţime. Are sculptate peste două sute de modele geometrice şi forme zoomorfice, majoritatea reprezentând feline, reptile sau broaşte, toate aşezate într-un model topografic hidraulic extrem de complicat, completat de tuneluri, serpentine, râuri şi terase. Imensul bloc de piatră se găseşte astăzi în vârful dealului Conchaca, însă geologii susţin că aceasta a fost transportată acolo,  acest tip de rocă nefiind specific zonei.

Mulţi cercetători cred că Piatra Sayhuite  este un model la scară redusă a imperiului Inca, iar diversele regiuni ale sale sunt reprezentate de figuri  de animale şi alte motive tradiţionale specifice. De exemplu, junglele sunt reprezentate de animale terestre, cum ar fi maimuţe, iguane sau jaguari, în timp ce zonele de coastă sunt reprezentate de peşti, pelicani, crabi, creveţi sau caracatiţe. Totuşi aceasta este doar o presupunere, dovezi clare cu privire la scopul acestei hărţi nu au fost încă descoperite. Dr. Andrews Arlan are o ipoteză diferită faţă de colegii săi. Cercetătorul este de părere că sculptura nu este o hartă, ci mai degrabă un şablon pe care „inginerii” acelor timpuri îl utilizau pentru a dezvolta şi testa noi modalităţi de a iriga terenurile agricole. Sursa: cunoastelumea.ro

Citit 2925 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2016 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.