ITINERARII. De ce să mergi în capitala Suediei
Foto: Sursa foto: pinterest.com

ITINERARII. De ce să mergi în capitala Suediei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

De ce să mergi la Stockholm? Pentru a vedea un oraş aflat în comuniune cu natura, unde afli că urban nu înseamnă numai un conglomerat de clădiri şi betoane, ci poate însemna şi spaţiu pentru oameni şi natură. Pentru a vedea un loc în care se trăieşte altfel, relaxat, nu pe fugă - dar nu aşa cum o fac oamenii din Sud, din zona Mediteranei, care se retrag la siestă pentru a fugi de căldură, ci prin integrarea momentelor de respiro în fiecare zi: printr-o pauză de fika (cafea şi un biscuit), o gură de aer proaspăt sau o clipă în care admiri reflecţia clădirilor colorate în apele ce înconjoară oraşul.

Acesta este Stockholm, zis şi Veneţia Nordului. Este însă o Veneţie mai puţin aglomerată şi sufocată de turişti, mai relaxată şi mai modernă.

Capitala Suediei se întinde pe 14 insule aflate între apele sărate ale Mării Baltice şi cele dulci ale Lacului Mälaren, iar la est de oraş se găsesc nu mai puţin de 24.000 de insule ce formează Arhipeleagul Stockholm. Aflat la o latitudine nordică, oraşul vede puţină lumină iarna - până la 6-7 ore, dar prea multă vara, când oamenii se bucură de 20 de ore de lumină. Stockholmul poate fi admirat, aşadar, fie în lumina difuză a Soarelui nordic, fie sub albul zăpezilor.

Inima Stockholmului este Gamla Stan, Oraşul Vechi, de pe insula Stadsholmen. Aici s-a născut capitala Suediei în secolul al XIII-lea; prin urmare aceasta este cea mai veche zonă a oraşului. Gamla Stan îşi păstrează aerul vechi, cu străzi înguste pavate cu piatră cubică şi arhitectură din alte vremuri, cu faţade în culoarea condimentelor orientale, vanilie şi şofran. Cartierul găzduieşte în prezent puncte turistice importante, precum Piaţa Stortorget, Muzeul Nobel, biserica Riddarholm şi Palatul Regal, precum şi numeroase cafenele şi restaurante. În secolul al XIX-lea, Gamla Stan s-a numărat printre zonele vechi ale oraşului lăsate mai mult sau mai puţin în paragină, ignorat fiind de trendul de modernizare şi urbanizare; a fost revitalizat abia după Al Doilea Război Mondial, iar astăzi este unul dintre locurile preferate ale turiştilor.

Celălalt Palat Regal al capitalei - Palatul Drottningholm, de pe insula Lovöm - este astăzi reşedinţa privată a familie regale suedeze. Este unul dintre cele mai mari palate europene (cu 600 de camere şi cinci muzee) şi, împreună cu grădina în stil francez care-l înconjoară, este una dintre destinaţiile istorice cele mai frumoase ale Stockholmului.

Un alt loc care merită vizitat este Cimitirul Skogskyrkogården, amplasat într-o pădure. Cimitirul impresionează prin arhitectura sa, gândită pentru a se integra perfect în cadrul naturii. Arhitecţii care l-au proiectat (Asplund şi Lewerentz) au căutat să creeze un nou tip de cimitir, mai puţin grandios şi mai aproape de natură. Realizat între 1917 şi 1920, cimitirul îmbină vegetaţia naturală cu elementele arhitecturale specifice funcţiei mortuare, iar rezultatul este foarte armonios.

Muzeul Vasa este un muzeu maritim a cărui piesă de rezistenţă este o corabie de secol XVII, considerată cândva perla marinei regale suedeze. Corabia s-a scufundat însă chiar în ziua inaugurării sale, dar s-a păstrat surprinzător de bine în apele Stockholmului, astfel că în 1961 a fost scoasă la suprafaţă, recondiţionată şi expusă pentru public.

La Stockholm, până şi transportul în comun devine exponat de artă. Metroul capitalei este cea mai mare galerie de artă subterană: aproape toate staţiile sunt decorate cu sculpturi, mozaicuri, picturi, instalaţii de lumină şi basoreliefuri.

sursa: historia.ro

CLICK AICI PENTRU A AFLA MAI MULTE DESTINAȚII TURISTICE

Citit 4138 ori Ultima modificare Duminică, 04 Septembrie 2016 10:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.