Valencia, Spania | Reconquista în epoca modernă

Valencia, Spania | Reconquista în epoca modernă

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

La 3-4 ore de Barcelona şi Madrid se află al treilea cel mai mare oraş al Spaniei: minunata Valencia. Capitala comunităţii autonome Valencia se află pe Costa del Azahar, zona de coastă dintre Vinaròs şi Almenara, cunoscută drept Coasta Portocalilor datorită numărului mare de portocali plantaţi aici.
Colonia romană Valentia a fost fondată în secolul II î.Hr., în 138, pe malurile râului Turia. Oraşul a fost distrus în anul 75 î.Hr. de către Pompei, ca pedeapsă pentru loialitatea localnicilor pentru inamicul său Sertorius, dar a fost reconstruit cinci decenii mai târziu. Reconstrucţia a fost benefică pentru oraş, Valentia renăscând ca mare centru urban. Câteva secole mai târziu oraşul e ocupat în anul 714 de arabii care se instalează în peninsula iberică şi primeşte un nou nume - Medina at-Turab, adică „Oraşul Nisipurilor” (purta, de asemenea, numele de la Balansiyya).
Valencia redevine oraş creştin în 1238 şi este ales capitală a Regatului Aragonului. După această reconquista, populaţia maură din oraş (50.000 de oameni) a fost expulzată (acţiune la care s-a recurs de foarte multe ori în timpul Reconquistei, dar şi după, ceea ce a dus la pierderi culturale foarte mari pentru Spania). Secolul al XV-lea a fost Epoca de Aur a Valenciei, o perioadă înfloritoare din punct de vedere cultural pentru oraşul care devenise cel mai mare centru urban al Aragonului. Gloria n-a durat mult: din secolul al XVI-lea, când economia Spaniei virează spre Imperiul colonial din America, respectiv spre Atlantic (în defavoarea Mediteranei), Valencia intră într-un declin din care nu-şi va mai reveni pentru multă vreme.
Valencia nu este una dintre cele mai căutate destinaţiile ale Spaniei, fiind lăsată într-un con de umbră din cauza altor oraşe precum Madrid, Barcelona, Sevilia ş.a. Mare păcat, pentru că e un oraş superb, cu de toate: istorie, cultură, arhitectură remarcabilă din toate epocile (inclusiv contemporană, a se vedea capodoperele arhitectului valencian Santiago Calatrava), gastronomie (paella valenciana şi fructe de mare, pentru amatori), atmosfera relaxată tipic spaniolă, plaje şi multe altele. 
Valencia nu este un oraş cunoscut pentru muzeele sale. Nu pentru că n-ar avea câteva muzee demne de văzut (un exemplu: Muzeul Naţional al Ceramicii - unde, ce-i drept, parcă e mai impresionantă clădirea în sine – Palacio del Marqués de Dos Aguas – decât colecţiile), dar Valencia adună alte obiective: edificii rămase din perioada romană sau maură, catedrale vechi, multe clădiri în stilul Modernismo, dar mai ales arhitectură contemporană. Aici s-a născut Santiago Calatrava, unul dintre cei mai mari arhitecţi din ziua de azi, iar câteva dintre cele mai importante creaţii ale sale se află la Valencia, în complexul Ciutat de les Arts i les Ciències (Oraşul Artelor şi Ştiinţelor). Acest complex este format din şapte clădiri construite în stilul caracteristic lui Calatrava, adică futurist: L'Hemisfèric (Muzeul de Ştiinţă Prinţul Felipe), L'Oceanogràfic (cel mai mare aquarium din Europa), Podul l'Assut de l'Or, L'Umbracle, Palatul Artelor Reina Sofia şi Agora. 
Cât despre edificiile mai vechi ale oraşului, menţionăm doar câteva: Catedrala, Lonja de la Seda (clădirea Bursei Mătăsii, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO), pieţele - Plaza del Ayuntamiento şi Plaça de la Mare de Déu, Mercado Central, Real Colegio del Corpus Christi, Palau de l'Exposició, Palau de Justícia, Gara (Estación del Norte) etc.
Oraş de coastă, Valencia este o destinaţie perfectă şi pentru cei care vor să combine cultura cu plaja. Aproape de oraş se află plajele Las Arenas şi Malvarrosa, unde se ajunge foarte uşor cu mijloacele de transport în comun. Tot aici se află şi o zonă de promenadă foarte cunoscută, Paseo Maritimo. Ceva mai departe, în Parcul Naţional Albufera (cea mai mare lagună din Spania), se află alte câteva plaje, mai puţin frecventate decât cele din oraş, dar mai frumoase. Cei care vor să caute relaxarea în mijlocul oraşului trebuie să se îndrepte spre Grădinile Turiei, imensul spaţiu verde amenajat de-a lungul râului Turia, locul preferat al bicicliştilor şi alergătorilor din Valencia.

sursa: historia.ro 

Citit 3594 ori Ultima modificare Vineri, 30 Septembrie 2016 16:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.