Palermo, orașul-mozaic

Palermo, orașul-mozaic
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Palermo, capitala Siciliei, este un oraş cu o atmosferă cu totul aparte, care înşală prejudecăţile şi depăşeşte aşteptările. Din cei 2.700 de ani de istorie şi numeroasele schimbări prin care a trecut în acest timp – de la o dominaţie străină la alta – a rezultat un oraş deosebit, care se sustrage oricărei încercări de a-l încadra într-un tipar sau altul. Aici, turistul educat va observa ruine de pe vremea legendarei Cartagina, mozaicuri bizantine, domuri maure şi ornamente baroce. 

Poziţia strategică la Marea Mediterană – şi nu oriunde, ci la intersecţia căilor comerciale care leagă Europa de Africa de Nord şi Orientul de Occident – au adus la Palermo numeroşi invadatori. De la fenicienii care au fondat oraşul, în anul 734 î.Hr., la cartaginezi, greci şi romani – în perioada antică; la ostrogoţi, bizantini, mauri, normanzi şi germani – în perioada medievală, până la francezi, spanioli şi austrieci în perioada modernă. Oraşul a devenit parte din regatul Italiei în 1861, însă toate epocile istorice prin care a trecut şi-au lăsat amprenta asupra sa – în arhitectură, cultură, gastronomie şi obiceiuri. Oraşul a avut, de-a lungul veacurilor, mai multe nume. Fenicienii i-au spus Ziz, iar grecii Panormus. Arabii l-au numit Balarm, iar de acolo se trage denumirea modernă a oraşului. În prezent, după câteva decenii în care a fost dominat, de data aceasta, de un inamic intern – temuta Mafie siciliană, oraşul Palermo îşi croieşte un nou drum şi e pe cale să devină una dintre cele mai importante capitale (regionale) din Europa. 

Catedrala din Palermo este una dintre cele mai impresionante monumente din oraş. Este unul dintre cele mai bune exemple ale melanjului cultural din Palermo-ul de altădată.

Palazzo dei Normanni – sau Palatul Regal din Palermo – a fost reşedinţa oficială a regilor Siciliei în perioada dominaţiei normande. Este cea mai veche reşedinţă regală din Europa.

Sursa: historia.ro        

Citit 3236 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.