Rezervația Hațeg-Slivuț | Zimbrul european s-a românizat

Rezervația Hațeg-Slivuț | Zimbrul european s-a românizat
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În spaţiul carpato-danubian zimbrii dispăruseră demult. Vinovaţii? Vânătorii veacurilor trecute! Acum avem iarăşi zimbri, ce trăiesc în vreo cinci rezervaţii, dintre care una este cea de la Haţeg. Aici au fost readuşi zimbrii în ţara noastră, după ce anterior au lipsit din peisaj cam două veacuri. Zimbrul european a ajuns din nou pe pământ românesc acum 58 de ani, fiindu-i stabilit sălaşul chiar aici, pe frumoasele meleaguri ale Haţegului.

Perechii iniţale de zimbri i s-au mai adăugat şi alte exemplare, nu după multă vreme. Şi din aceste prime exemplare poloneze, naturalizate în Haţeg, descinde o bună parte dintre zimbrii pe care îi are astăzi ţara noastră. Maiestuoasele erbivore, a căror greutate corporală poate trece de nouă chintale, pot avea o durată de viaţă de peste un sfert de veac. Zimbrii europeni sunt rude apropiate ale bizonilor americani. Un zimbru european este ceva mai înalt decât bizonul, vărul său american. Însă acesta din urmă e mai corpolent.

Oricum, dintre animalele terestre din Europa, zimbrul este cel mai mare. Ne putem imagina ce lupte înverşunate se dădeau, odinioară, între zimbri şi urşii care atacau puii acestora, în codrii semeţi din Carpaţi. De altminteri, în afară de urşi ori de haitele înfometate de lupi, zimbrul nu mai are potrivnici redutabili în fauna Europei. Omul, însă, în lăcomia şi mândria sa cinegetică, le-a fost zimbrilor autohtoni cel mai aprig duşman. Ultimul zimbru a fost vânat în Ardeal, la finele secolului XVIII. Mai înainte pierise şi ultimul zimbru din Moldova. În Europa occidentală, zimbrii au dispărut de peste şase secole. Vânătorii vestici au fost mai „harnici”.

Din fericire, polonezii au fost mai grijulii cu zimbrii lor şi, la jumătatea secolului trecut, ne-au putut oferi şi nouă câţiva, de prăsilă. Cum de a rezistat populaţia de zimbri în Polonia? Leşii au avut un rege sever (nu era Sobieski!) care, în urmă cu o jumătate de mileniu, a stabilit că oricine va vâna un zimbru în mod neîngăduit îşi va pierde capul. Frica păzeşte pepenăria… Sau zimbrăria!

Sursa: cunoastelumea.ro        

Citit 3229 ori Ultima modificare Duminică, 27 Noiembrie 2016 02:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.