Fortul Kumbhalgarh | Marele Zid Indian

Fortul Kumbhalgarh | Marele Zid Indian
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fortul Kumbhalgarh din India a fost clădit pentru a ocroti de atacurile vrăjmaşe un număr de 360 de temple şi include un zid gigantic, vechi de peste o jumătate de mileniu. Numită, uneori, „Zidul Kumbhalgarh”, această grandioasă construcţie de împrejmuire este cel mai bine cunoscută sub numele de Marele Zid Indian. Şi nu se poate zice că supranumele acesta nu i se potriveşte de minune. Lungimea totală a zidului care împrejmuieşte fortul este de 36 de kilometri. Marele Zid Indian se află pe locul doi în lume, după lungime, în clasamentul zidurilor cu rol defensiv care au fost construite în veacurile trecute. Pe locul întâi ca lungime se află, fireşte, Marele Zid Chinezesc.

Zidul aflat în India este masiv, iar aspectul său este cu adevărat impozant, prezentând, pe alocuri, o asemănare izbitoare cu Marele Zid Chinezesc. Precum acesta din urmă, zidul indian trece peste dealuri semeţe şi peste văi adânci. Grosimea sa maximă este de 15 metri, în secţiunile cele mai late. Este un zid solid, impresionant, dar şi extrem de aspectuos. Pe cât de folositor a fost odinioară în scop defensiv, de respingere a inamicilor, pe atât de util se poate dovedi astăzi, în scop turistic, de atragere a turiştilor străini.

Grandiosul monument istoric nu este atât de vizitat precum Marele Zid Chinezesc, ce se bucură de o notorietate net superioară. Acest lucru uimeşte, de vreme ce reprezintă un vestigiu peste care secolele au trecut fără să îi afecteze aspectul iniţial. Nu-i timpul trecut, are toate şansele din lume să devină la fel de cunoscut precum „fratele” său din China.

Munca de construire a fortului şi a zidurilor de la Kumbhalgarh au debutat în 1443, cu doar cinci decenii înainte de expediţiile lui Columb către Lumea Nouă. Cam 60 dintre templele din incintă sunt hinduse, restul fiind jainiste. Jainismul este o străveche religie indiană, care predică non-violenţa sub toate formele sale şi în toate aspectele vieţii.

Se spune uneori că Vardhamana Mahavira (599-527 î.e.n.) ar fi fondatorul jainismului, dar acest înţelept oriental doar a revigorat această credinţă, ale cărei începuturi sunt mult mai vechi. Mahavira condamna sacrificiile de animale şi orice act de agresiune îndreptat contra vreunei făpturi. În lume sunt aproximativ 6 milioane de jainişti, dintre care peste 4 milioane se află în India. Ca şi budiştii, jainiştii cred în reîncarnare şi o consecinţă a concepţiei lor despre viaţă este dieta vegetariană.

Una dintre speranţele constructorilor Marelui Zid Indian a fost că, datorită înfăţişării sale de fortificaţie inexpugnabilă şi a remarcabilei sale capacităţi defensive, măreaţa construcţie îi va ţine pe inamici la distanţă şi astfel vor fi evitate confruntările directe şi sângeroase de pe câmpul de luptă, fiind limitată violenţa care… înrăutăţeşte karma.

Impozantele ziduri separau două regate – Mewar şi Marwar, state între care relaţiile erau departe de a fi cordiale. La vremuri de grea primejdie, complexele şi grandioasele fortificaţii serveau ca ultim refugiu al căpeteniilor statului Mewar. Se povesteşte că, în cele peste cinci veacuri de existenţă, imensul fort a căzut o singură dată în mâinile inamicului. Dar nu prin năruirea vreunei porţiuni de zid, ca urmare a acţiunii vreunui asediator. Ci doar din pricină că apărătorii au rămas fără apă potabilă. Se poate zice că, de-a lungul secolelor, Marele Zid Indian şi-a îndeplinit rolul cu brio.

Sursa: cunoastelumea.ro        

Citit 3013 ori Ultima modificare Duminică, 27 Noiembrie 2016 02:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.