Ce se află dincolo de aurul Apusenilor

Ce se află dincolo de aurul Apusenilor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Interese. "În perioada comunistă, aici, la Gura Barza, au fost scoase peste 300 de tone de aur, care au fost transportate în seifurile Băncii Naţionale a României", afirmă Aurel Circo, fostul inginer-şef de la exploatarea de aur Barza, din judeţul Hunedoara. "S-a dorit dispariţia mineritului, în special aurifer, iar mineriadele au fost acţiuni de protest în care minerii îşi cereau, de fapt, drepturile cuvenite", crede Florin Cazacu, astăzi primar al oraşului Brad. Sunt doar două dintre afirmațiile care se vor face auzite joi, 28 martie, de la ora 22.00, în documentarul ce deschide un nou sezon "Dosar România" la TVR 1 - "Dincolo de aurul Apusenilor". Exploatarea aurului în Apuseni este, astăzi, amintire: "Se spune că unu la sută din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și, apoi, inundat. Acolo au pierit și mulți mineri, sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf pe plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer. Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000", amintește televiziunea publică, într-un comunicat. Ce se află "Dincolo de aurul Apusenilor" aflăm joi, din filele unui nou "Dosar România", într-un documentar de investigaţie semnat de jurnalistul Gabriel Geamănu.

Citit 1147 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2024 13:30

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro