* „Plandemii”. Aşa m-ar corecta, probabil, cei care continuă să pună la îndoială existenţa virusului ce ne-a dat lumea peste cap. Şi totuşi, glumiţa aceea cum că ultima pandemie a pornit de la un liliac nefiert bine are un strop de adevăr: 70 la sută dintre noile boli infecțioase sunt zoonoze - boli transmise de la animale la om. Asta au în comun COVID-19, Ebola și gripa aviară, câteva dintre bolile care ne-au lovit în ultimele decenii.
Asta încearcă să demonstreze „Epidemia de pandemii” - „La fabrique des pandemies”, un documentar de impact, semnat de Marie-Monique Robin, pe care TVR1 îl va difuza joi, 24 iulie, ora 21,00: „Pandemii, crize sanitare, boli necunoscute - nu mai sunt excepții, ci parte dintr-un tipar alarmant.
Documentarul "Epidemia de pandemii" explorează această realitate din perspectiva științifică și umană. Însoțită de Juliette Binoche, regizoarea Marie-Monique Robin călătorește în opt țări, din Madagascar în Mexic, din Kenya în Thailanda, pentru a vorbi cu cercetători şi a înţelege legătura dintre sănătatea umană şi cea a ecosistemelor”, explică televiziunea publică, într-un promo. Şi mai dezvăluie că în spatele fiecărui agent patogen se ascund defrișarea, agricultura industrială, schimbările climatice și pierderea biodiversității.
Distins cu Premiul "Buffon" pentru regie la Festivalul Internaţional Pariscience, documentarul este o lecție esențială despre fragilitatea lumii noastre și despre cum, protejând natura, ne protejăm pe noi înșine. De noi boli, suferinţă şi pandemie…