Marii clasici, jucaţi pe scena Dramaticului gălăţean

Marii clasici, jucaţi pe scena Dramaticului gălăţean
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" invită publicul la spectacolele programate sâmbătă, 22 aprilie, și duminică, 23 aprilie, în care veţi descoperi opere ale marilor clasici Caragiale şi Creangă, jucate într-un mod inedit.

Sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 19,00, se va juca "O noapte furtunoasă", de I. L. Caragiale, cu o regie şi o scenografie semnate de conf. univ. dr. Radu Horghidan. Joacă cu drag de scenă şi entuziasm: Mihai Păun (jupân Dumitrache), Laurențiu Bobeică (Nae Ipingescu), Maria Niță (Veta), Mihaela Grosu/ Dorina Iuliana Necula (Zița), Ionuț Strat (Spiridon), Andrei Ardeleanu/ Robert Bîclea (Chiriac), Nică Bargan (Rică Venturiano).

"Este un spectacol studențesc care își propune să fie nu doar un studiu practic menit să dezvolte abilitățile actoricești ale studenților, ci și un prilej de joacă-experiment care să stimuleze creativitatea și ludicul. Caragiale ne-a pus la dispoziție o frumoasă ocazie de a ne descătușa energiile artistice, piesa fiind plină de tensiune, pericol și umor. Am încercat să oferim o nuanță de specificitate abordării actoricești, imaginându-ne că acțiunea se petrece undeva în Moldova. Astfel, toate personajele vorbesc cu accent. Ne-a plăcut tuturor această direcție, care nu numai că ne-a oferit valențe noi de înțelegere a situațiilor, dar ne-a și conectat cu un tip de poftă de joc specific moldovenească. În alte linii, am rămas fideli textului original, păstrând satira, umorul și ironia lui Caragiale", spune Radu Horghidan, regizorul spectacolului și conducătorul de an.

Duminică, 23 aprilie, de la ora 19,00, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" a programat spectacolul "Soacra cu trei nurori", o comedie de Ion Creangă, în regia lui Dan Mirea. Vor urca pe scenă Carmen Albu (Aftimia), Svetlana Friptu (Maranda), Mihaela Lecca-Gorea (Anica), Aureliu Bâtcă (Constantin), Cristina Uja-Neagu (Floarea), Vlad Ajder (Culai), Valeria Taban (Agripina), Adelin Ilie (Gheorghiță) și Lică Dănilă (Popa Leapșă).

O incursiune revigorantă în universul marelui Creangă, spectacolul "Soacra cu trei nurori" ne oferă nestăvilite hohote de râs, dar și șansa de a ne analiza și înțelege ceva mai bine modelele de comportament moștenite, familia și pe noi înșine. "Spectatorii îl vor descoperi pe Creangă proaspăt, fresh, pentru că el, studiindu-se în școală, a picat un pic în derizoriu", ne asigură regizorul spectacolului, Dan Mirea.

Citit 1579 ori Ultima modificare Vineri, 21 Aprilie 2023 11:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.