Eveniment muzical de excepție la „Leonard”: Jazz In The City V - Maria Răducanu Quartet

Eveniment muzical de excepție la „Leonard”: Jazz In The City V - Maria Răducanu Quartet
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În această seară, Teatrul Național de Operă și Operetă invită gălățenii dornici de petrecerea timpului liber în compania muzicii începând cu ora 19,00, la a V-a a ediție a concertelor Jazz In The City. Pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” va urca Maria Răducanu Quartet, care va susține un concert de excepție.

Maria Răducanu Quartet înseamnă întâlnirea dintre vocea românească a Mariei, chitara „suedeză” a lui Krister Jonsson, contrabasul „elvețian” al lui Christian Weber și bateria „germană” a lui Michael Griener. 

Maria Răducanu se consideră o „simplă” cântăreață sau, şi mai bine, o bocitoare de rit bizantin. Prezentă constant pe scenele de jazz din România și din străinătate (atât în marile centre culturale Europene, cât și în Statele Unite ale Americii și Africa), Maria Răducanu este o artistă greu de categorisit stilistic. De un clasic nonconformism, ea îşi provoacă publicul cu fiecare nouă apariţie, la sinceritate, deschidere, declişeizare. Deși muzica sa este una de înalt rafinament, Maria Răducanu se adresează tuturor și indiferent de locația în care susține concerte, ea se ghidează după un singur crez, conform căruia Frumosul va mântui Lumea. A colaborat cu majoritatea muzicienilor de jazz din România şi cu mari personalităţi ale jazzului occidental, înregistrând de-a lungul timpului numeroase albume.

„Posedând una dintre cele mai distincte voci din lume, Maria Răducanu întrepătrunde doina românească cu fado, Rembetiko, blues și improvizații, creând o muzică pură, profund emoționantă și care-ți merge direct la inimă.” – a declarat John Zorn - Tzadik.

Krister Jonsson (chitară) este unul dintre cei mai apreciați și solicitați chitariști din Suedia. Cu o solidă pregătire clasică, urmată de dezlănțuiri rock, explorări psihedelice și apoi studii de jazz la New York, Jonsson își abordează holistic instrumentul, cu o tehnică uluitoare, inventivitate timbrală, dar mai ales sensibilitate, venind cu toată deschiderea spre partenerii de scenă, în căutarea armoniei care să-i conțină sound-ul unic. Christian Weber (contrabas) a devenit cunoscut grație sound-ului puternic pe care îl redă, a tehnicii sale deosebite și a modului creativ, personal de a improviza. Cântă în variate formule în toată lumea, fiind implicat în prezent în proiecte alături de saxofonistul Ellery Eskelin, bateristul Michael Griener (Eskelin-Weber-Griener), pianistul Michel Wintsch și bateristul Christian Wolfarth și alții. De asemenea, cântă regulat cu diferite ansambluri de muzică contemporană, muzică pentru teatru, film și dans, dar și în trupa „Sudden Infant”. De-a lungul timpului a primit numeroase premii, precum Premiul pentru artă al orașului Zürich (2003). Din anul 2007, este lector al unor Universități de prestigiu din Elveția.

Michael Griener (tobe) s-a impus de-a lungul timpului ca unul dintre cei mai versatili bateriști ai scenei de jazz, având o pregătire muzicală temeinică, sub îndrumarea unor importanți muzicieni, precum Rudi Mahall. De-a lungul timpului, a lucrat împreună cu nume mari ale acestui gen, printre care Günter Christman, Mal Waldron, Butch Morris, Tal Farlow, Evan Parker, Aki Takase și mulți alții. Alături cu Jan Roder formează secția ritmică a grupului Die Entthäuschung, Ulrich Gumpert Quartet, Monk's Casino și este implicat în numeroase grupuri și proiecte.

Citit 1494 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2023 23:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.