Comedie neagră, pe scena Dramaticului

Comedie neagră, pe scena Dramaticului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" începe anul 2024 cu o piesă nouă, care a avut premiera gălăţeană toamna trecută, "Domnul Kolpert", de David Gieselmann, dramaturg german contemporan de mare succes. Spectacolul va fi prezentat sâmbătă, 6 ianuarie, de la ora 19.00, în Sala Mare a teatrului.

În distribuția aleasă de regizorul Cătălin Vasiliu îi regăsim pe actorii: Carmen Albu, Cristian Gheorghe, Flavia Călin, Vlad Volf, Răzvan Clopoțel şi Ionuț Moldoveanu. Scenografia este semnată de Daniel Divrician, iar muzica îi aparţine lui Costas Ivanov.

Piesa "Domnul Kolpert" a cunoscut un succes internațional fulminant imediat după premiera din anul 2000 de la Londra şi a fost tradusă şi montată în peste 25 de ţări. De atunci, David Gieselmann, în vârstă de 52 de ani, a devenit un nume de referință în dramaturgia germană. "Textul lui Gieselmann împletește iraționalul, tensiunea, tragicul, instinctele și afectivitatea cu vicleșugul și neliniștile care își fac cuib în noi. Sentimente precum umanitatea și respectul reciproc, un sistem de valori etico-morale pierdut aproape complet, snobismul, toate se întâlnesc în spectacol, una dintre cele mai captivante comedii negre contemporane", consemna "The Independent", după premiera londoneză.

Gazdele lui Gieselmann, Sarah şi Ralf, sunt niște snobi plictisiți, sătui de viața lor anostă, care pun la cale o farsă din dorința de a experimenta ceva mai palpitant și alunecă, pe nesimțite, în personaje care seamănă teroare în sufrageria casei lor, ducând până la urmă o luptă pentru aspirații neclare și lipsite de sens. "Sarah și Ralf, în tentativa lor de a-și salva relația și implicit de a da un sens vieții lor, acționează feroce, dar deloc haotic, impulsivi și spontani, dar nu capricioși sau dezordonați și, în orice caz, fără înverșunarea fanaticului sau a dezaxatului. Punând în practică un fel de farsă, ei savurează dinainte efectul și anticipează consecințele, pentru a le dezamorsa astfel, în sinea lor, eventuala forță de șoc și a-și păstra, în momentul realizării efective, deplina libertate față de ele. Dar, oare acest demers nu reprezintă tot un soi de constrângere, o altă închisoare în care s-au vârât singuri și apoi au aruncat cheia?", este de părere regizorul Cătălin Vasiliu.

Comedie neagră, cu durata de o oră şi jumătate, spectacolul nu este recomandat minorilor sub 16 ani.

Citit 730 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2024 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.