Festivalul Folk la Dunăre, ediţia a X-a

Festivalul Folk la Dunăre, ediţia a X-a
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

A fost un weekend magic pentru iubitorii folkului de la Galaţi, fiindcă la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard", în Grădina de Vară, a avut loc ediţia a X-a a Festivalului "Folk la Dunăre"

Atmosferă relaxată şi veselă în Grădina "Leonard“, de început de vacanţă, de soare, de mare, de cărări de munte şi focuri de tabără, de amintiri din tinereţe sau, de ce nu, noi experienţe şi emoţii valabile la orice vârstă. În prima seară, Maria Gheorghiu, acompaniată de Radu Graţianu, ne-a emoţionat până la lacrimi cu vocea sa absolut inconfundabilă, care cântă în egală măsură de dragoste şi de dor, dar şi iubirea de patrie, în întregimea ei ideală, nu cea din actualele limite geo-politice. Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici şi Teo Boar au umplut spaţiul de bine şi de lumină, de umor şi iubire, într-un concert căruia nu i-a lipsit absolut nimic. 

În seara a doua, a fost rândul unui trio gălăţean – Sandu Șuierică (chitară și voce), Ciprian Oancă (clape) și Daniel Nistor (voce)  – care a adus un plus de energie, oferind un spectacol de excepţie. Apoi, într-o atmosferă intimă și plină de căldură, vocea inconfundabilă și chitara fermecătoare a lui Ducu Bertzi, acompaniat de Irina Furdui la vioară și Constantin Neculai la chitară, ne-au purtat într-o călătorie emoţionantă printr-o selecţie rafinată de cântece folk. De la primele acorduri și până la ultimele note ale bisului cerut cu entuziasm de public, Ducu Bertzi a demonstrat, încă o dată, de ce este unul dintre cei mai iubiţi artiști ai folkului românesc.

În finalul Festivalului, duminică seară urma să urce pe scena Grădinii de vară „Leonard” artistul gălăţean Vasile Şeicaru, cel care a fost şi invitatul special al primei ediţii. Cariera sa muzicală a început încă de la vârsta de 16 ani, când a intrat în trupa de cover-uri rock Atlantic. Din 1968, a fost solistul formaţiei Cristal, condusă de Puiu Creţu, cel care avea să îi fie cel dintâi profesor în domeniul muzical. Dar adevăratul său debut în industria muzicală românească naţională a fost în anul 1978, când a intrat în Cenaclul Flacăra, devenind popular ca interpret și compozitor de muzică folk. A colaborat cu numeroși artiști de mare valoare, precum Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici, Florian Pittiș, Eugen Mihăescu și alţii. A compus piese pentru Mirabela Dauer și Loredana Groza și a înregistrat de-a lungul timpului 10 albume de autor.

Citit 10002 ori Ultima modificare Duminică, 30 Iunie 2024 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.