Cele mai populare tipuri de termometre pentru copii și când să le folosești

Cele mai populare tipuri de termometre pentru copii și când să le folosești
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Termometrele pentru copii sunt instrumente indispensabile cu care poți măsura temperatura celor mici când fac febră. Precise, fiabile și ușor de utilizat, termometrele pentru copii sunt disponibile în multe variante, potrivite fiecărui grup de vârstă. Termometrele digitale sunt tot mai căutate, au funcții multiple și oferă numeroase avantaje, cel mai important fiind acela că nu produce disconfort celor mici și pot arăta temperatura corectă, chiar și când copiii dorm. 

Copiii fac febră în cele mai neașteptate momente, iar pentru monitorizarea stării de sănătate ai nevoie de termometru. Îți explicăm în acest material câte tipuri de termometre pentru copii există, când sunt recomandate, avantajele oferite de fiecare în parte și detaliem modul corect de folosire. 

Ce sunt termometrele pentru copii și cum funcționează?

Atunci când organismul copiilor luptă cu o infecție apare febra. După imunizarea celor mici, potrivit schemei de vaccinare din România, aceștia pot face febră. Ca să știi cât de mult a crescut temperatura copiilor și să ceri ajutorul medical de specialitate când febra este mare, trebuie să monitorizezi acest lucru cu atenție, cu ajutorul unui termometru pentru copii. Vorbim de un dispozitiv ușor de utilizat, pe care să îl ai la îndemână în casă și care detectează căldura emisă de corpul copiilor pe care o afișează în locul indicat, în cazul unui instrument digital. 

Tipuri de termometre pentru copii și modul de utilizare

Există diferite tipuri de termometre ce măsoară temperatura în diferite zone ale corpului. 

Termometre digitale

Acest tip de termometre măsoară temperatura:

  • rectal - indicat sugarilor, pentru rezultate precise;
  • oral - pentru copii de peste 4 ani;
  • axilar - pentru toate grupele de vârstă, dar nu oferă cele mai sigure măsurători, motiv pentru care rezultatele ar trebui confirmate și prin alte metode. 

Termometrele digitale sunt ușor de utilizat, oferă rezultate precise, dacă sunt utilizate corect, conform instrucțiunilor producătorului. Acestor produse au de regulă, vârf flexibil, funcție de memorare și citire rapidă, fiind accesibile tuturor. 

Termometre cu infraroșu

Este un dispozitiv non-contact de măsurare a temperaturii. Cu alte cuvinte, nu trebuie să atingi fruntea copiilor, ci doar să îndrepți termometrul cu infraroșu spre capul micuților pentru a obține în câteva secunde o măsurare. Valorile pot să nu fie mereu corecte, factori externi pot influența rezultatele obținute. Acest produs este mai scump decât variantele digitale. 

Termometre de ureche

Vorbim în acest caz de un termometru electronic pentru ureche, ce trebuie să fie folosit urmând indicațiile din prospect pentru acuratețea datelor. Și acest dispozitiv are infraroșu și măsoară temperatura corpului de la nivelul canalului urechii. Utilizat corect este un instrument precis, care nu supune copiii la un stres suplimentar, are numeroase funcții și un preț mai ridicat față de termometrele digitale.  

Termometre cu mercur

Este posibil să mai găsești un astfel de produs în unele farmacii, mai ales că în trecut termometrele cu mercur erau folosite și pentru măsurarea temperaturii copiilor. Astăzi, dispozitivele cu mercur sunt destinate măsurării temperaturii din camera copiilor sau a apei de baie.  

Cum să folosești corect un termometru pentru copii?

Măsurarea temperaturii rectal

  • Termometrul trebuie să fie curat;
  • Acoperă vârful cu vaselină:
  • Introdu vârful termometrului în rectul sugarului așezat pe burtă sau pe spate;
  • Menține termometrul în rect conform instrucțiunilor;
  • Curăță termometrul. 

Măsurarea temperaturii digital

  • Termometrul trebuie să fie curat;
  • Plasează termometrul sub limbă, la axilă, în ureche sau în rect, conform instrucțiunilor;
  • Menține apăsat butonul pentru câteva secunde;
  • Citește datele și curăță termometrul. 

Care este cel mai bun termometru pentru copii?

Orice variantă alegi este bine să te îndrepți către un termometru digital, mult mai precis și mai sigur de utilizat, chiar și acasă. Pentru confortul sporit al celor mici, termometrele pentru ureche sunt non-invazive și pot fi utilizate de la naștere. 

Care este temperatura normală a copiilor?

Copiii pot fi uneori mai fierbinți decât adulții, chiar dacă nu prezintă semne de răceala sau febră. Până la 37,5 grade C, temperatura copiilor este normală, peste 38 de grade C ai motive de îngrijorare. Dacă nu reușești să scazi temperatura copiilor cu metodele cunoscute, trebuie să mergi de urgență la medic!

Acest material este informativ și nu poate înlocui un consult medical adecvat. Monitorizează temperatura copiilor cu termometre digitale acasă, iar când observi că febra crește, mergi la medic și urmează indicațiile specialistului!

Surse de informare:

How to take a child's temperature - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2819919/

How to Take Your Child's Temperature - https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/fever/Pages/How-to-Take-a-Childs-Temperature.aspx

(P) 

Citit 480 ori Ultima modificare Marți, 28 Martie 2023 10:44