Magazin online găzduit all-in-one sau auto-găzduit? Avantaje și dezavantaje

Magazin online găzduit all-in-one sau auto-găzduit? Avantaje și dezavantaje
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Platformele de comerț electronic sunt punctul central al afacerilor moderne și fără ele nu ar exista cumpărături online. Când porniți un magazin online, una dintre primele și cele mai importante alegeri pe care va trebui să le faceti este să stabiliți dacă optați pentru o platforma de comerț electronic care utilizează o solutie găzduită all-in-one (cum sunt Shopify, Squarespace, Wix, etc.) sau dacă veți avea un magazin auto-găzduit (dvs. sunteți cel care alege furnizorul de hosting). Ambele au propriile lor avantaje și dezavantaje, pe care le vom detalia în continuare.

În cele din urmă, luarea deciziei se reduce la factori precum nevoile și obiectivele dvs., aptitudinile și experiența dvs. tehnică, așteptările clienților dvs. și cât de mult control doriți să aveți asupra magazinului dvs. În esență, un magazin online gazduit cu o soluție all-in-one este ușor de utilizat însă vă oferă puțin control. Pe de altă parte, un site auto-găzduit oferă libertate și opțiuni de personalizare dar necesită mai multe cunoștințe tehnice (și un buget mai mare pentru dezvoltare și mentenanță).

Configurarea și utilizarea unui magazin online

Pentru a înțelege cu adevărat avantajele și dezavantajele găzduirii all-in-one pentru magazine online, va trebui să facem comparație cu site-urile auto-găzduite.

Cu un magazin online care utilizează o soluție de găzduire all-in-one, găzduirea și software-ul nu vor fi o grijă pentru dvs. Dacă alegeți însă să vă auto-găzduiți magazinul, sunteți responsabil pentru selectarea, descărcarea și operarea platformei software open source.

Ca să întelegeți mai bine cele două tipuri de găzduire, putem face analogia deplasării cu un autobuz (găzduire all-in-one) față de conducerea propriei mașini (auto-găzduire). Când luați autobuzul, nu trebuie să cunoașteți traseul, nici să dețineți un permis auto. Tot ce trebuie să faceti este să vă urcați, iar șoferul se va asigura că ajungeți unde trebuie. În mod similar, cu o platformă de comerț electronic găzduită nu trebuie să știți cum funcționează comerțul electronic pentru a avea propriul magazin deoarece furnizorul se va ocupa de toate pentru dvs. Aceasta este o modalitate excelentă de a începe o afacere online deoarece majoritatea acestor platforme implementează un număr mare de  instrumente și funcții pentru dvs.

În schimb, site-urile auto-găzduite sunt mai degrabă ca și condusul propriei mașini - trebuie să știți să conduceți și să aveți permis. Cu un website auto-găzduit, sunteți responsabil pentru alegerea unui furnizor de găzduire web precum HostX.ro , apoi selectarea, instalarea și configurarea propriei platforme de comerț electronic. Cu alte cuvinte, trebuie să aveți  cunoștințe de bază despre comerțul electronic pentru a alege această cale. În plus, este nevoie de mai mult timp și efort pentru a configura și întreține site-ul, așa că este important să vă asigurați că aveți resursele necesare.

Controlul asupra caracteristicilor

Un magazin online găzduit (all-in-one) oferă mult mai puțină libertate și control în ceea ce privește personalizarea site-ului. Revenind la analogia dintre autobuz și mașină, vă puteți gândi astfel: într-un autobuz, nu aveți control asupra rutei, când se oprește sau cât durează până la destinație. Cu o platformă găzduită, va trebui să lucrați în limitele temei sau șablonului pe care îl alegeți și veți avea foarte puține opțiuni de personalizare. Acest lucru înseamnă că nu veți avea libertatea de a vă adapta funcționarea websitului în funcție de nevoile dvs. sau de cerințele publicului dvs.

Cu o mașină însă vă puteți personaliza traseul în funcție de opririle pe care trebuie să le faceți și veți fi cel care organizează călătoria. În mod similar, cu un site auto-găzduit, puteți găsi sau construi pluginuri și extensii atunci când aveți nevoie de funcții suplimentare, ceea ce înseamnă că puteți oferi o experiență complet unică pentru clienți.

Abilități tehnice

Deși nu aveți atât de mult control cu un site găzduit (all-in-one) partea bună este că nu aveți nevoie de abilități tehnice reale pentru a putea întreține sau rula serverul sau software-ul. Așa cum nu trebuie să știți să conduceți pentru a lua autobuzul, la fel puteți opera o platformă de comerț electronic găzduită fără a avea prea multă experiență cu tehnologia sau software-ul care o rulează. În plus, o soluție de găzduire all-in-one garantează securitatea și confidențialitatea datelor clienților dvs. atunci când aceștia fac cumpărături online, fără să fiți nevoit să vă faceți griji cu privire la aspectele tehnice ale acesteia. Mai mult, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la gateway-urile de plată sau la achiziționarea unui certificat SSL.

Pe de altă parte, site-urile auto-găzduite, la fel ca propria mașină, necesită permis și asigurare, reparații, precum și responsabilitatea față de propria dvs. siguranță și siguranța celorlalți. Site-urile auto-găzduite sunt similare prin aceea că este posibil să nu aveți acces la asistență tehnică dacă întâmpinați probleme cu software-ul și va trebui să le remediați singur. De asemenea, veți avea nevoie de cunoștințe de bază a limbajelor de programare; poate fi necesar să cumpărați un certificat SSL și va trebui să vă creați un cont la un procesator de plăți online.

Migrarea

O altă constrângere a site-urilor găzduite (all-in-one) este că acestea nu oferă o mare libertate în ceea ce privește migrarea. Într-un autobuz trebuie să urmați traseul desemnat, la fel cum trebuie să rămâneți cu platforma aleasă atunci când optați pentru un magazin găzduit cu o soluție all-in-one. În funcție de magazinul dvs., este posibil să puteți schimba platformele dar procesul este adesea costisitor și necesită mult timp și un  efort considerabil.

Când sunteți însă în propria mașina, sunteți liber să mergeți oriunde doriți, oricând doriți și puteți face același lucru cu o platformă auto-găzduită. De exemplu, este relativ ușor să schimbați serviciul de găzduire dacă considerați necesar.

Asistența tehnică

Deoarece site-urile găzduite (all-in-one) nu necesită să aveți cunoștințe tehnice și pentru că lucrați cu un serviciu centralizat, veți avea acces la asistență tehnică atunci când aveți nevoie. Dacă ceva nu funcționează corect, exista o eroare în software sau apare o altă problemă nu va trebui să vă faceți griji, pentru că nu dvs. va trebui să remediați problema.

Cu un website auto găzduit nu veți beneficia în mod sigur de această asistență tehnică, mai ales când vine vorba de software. Puteți angaja un dezvoltator care să vă ajute dacă întâmpinați probleme dar acesta este un cost suplimentar pe care ar trebui să îl aveți în vedere.

Preț

Deoarece platformele de comerț electronic găzduite sunt mai cuprinzătoare și oferă servicii complete, este de așteptat să coste mai mult decât site-urile auto-găzduite.

În plus, cu cât aveți mai mult trafic, cu atât magazinul dvs. devine mai mare și cu cât oferiți mai multe funcții, cu atât veți avea nevoie de mai multe resurse. Aceasta înseamnă că taxele dvs. anuale sau lunare vor crește pe masură ce magazinul dvs. crește. Cu toate acestea, banii pe care i-ați plăti oricum cuiva pentru întreținerea și gestionarea platformei compensează timpul economisit.

Pe de altă parte, site-urile auto-găzduite (all-in-one) tind să aibă costuri inițiale mai mari decât site-urile găzduite dar costurile lunare vor fi mai mici odată ce magazinul dvs. este deschis și funcționează. 

Concluzie

Alegerea între un magazin online găzduit (all-in-one) sau auto-găzduit este una dintre primele și cele mai importante decizii pe care trebuie să le luați atunci când începeți un magazin online. Alegerea pe care o faceți acum va avea un impact asupra afacerii dvs. în viitor așa că este important să luați în considerare toate avantajele și dezavantajele înainte de a lua o decizie în cunoștință de cauză.

Principalele lucruri de reținut sunt că un site găzduit (all-in-one) este mai ușor de operat și întretinut și nu necesită multe cunoștințe tehnice din partea dvs. Veți avea acces la ajutor și asistență atunci când aveți nevoie iar costurile de pornire vor fi mai mici. Dezavantajele includ faptul că nu veți avea libertatea sau controlul pentru a personaliza site-ul așa cum doriți, veți rămâne blocat cu aceeași gazdă, iar costurile lunare vor fi mult mai mari pe masură ce magazinul dvs. online crește. Totuși, această soluție de găzduire all-on-one este recomandată pentru orice afacere care dorește să pornească un magazin online rapid și care să funcționeze fără probleme.

Pe de altă parte, un website auto-găzduit oferă libertate și opțiuni de personalizare, dar necesită mai multe cunoștințe tehnice. Sunteți responsabil de alegerea, instalarea și configurarea propriei platforme de comerț electronic. Puteți oferi astfel o experiență complet unică pentru clienții dvs. iar în plus puteți oricând migra simplu și rapid la un alt furnizor de găzduire web.

(P)

 

Citit 427 ori Ultima modificare Marți, 25 Aprilie 2023 12:03