Cum asociezi whisky-ul în funcție de felul de mâncare

Cum asociezi whisky-ul în funcție de felul de mâncare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Whisky-ul este o băutură alcoolică ce poate stimula pofta pentru mâncare, sau care poate fi servită alături de alte alimente, în timpul unor momente relaxante în compania prietenilor. Intensitatea aromelor și gustul unic pe care îl oferă sunt elemente definitorii ale unui whisky de calitate, compatibile cu anumite arome și texturi specifice unor produse alimentare pe care le preferi în timpul tău liber. Iată cum asociezi corect whisky-ul diferitelor feluri de mâncare:  

Fripturi gătite bine și condimentate din belșug 

Spre deosebire de alimentele numai bune de servit cu vin sau bere, cele compatibile cu whisky-ul completează o listă ceva mai restrânsă de opțiuni. Însă aceste bucate sunt cât se poate de interesante, datorită experiențelor senzoriale unice pe care le oferă, atunci când le servești lângă un sortiment de calitate, precum cel de whisky Chivas Regal 12YO, 0.7L.

Deschidem această listă de recomandări cu friptura de vânat, sărată bine și condimentată cu arome puternice, în armonie cu notele de whisky intense. De asemenea, un cotlet de porc, sau coastele în sos BBQ ușor dulceag, reprezintă variante de preparat culinar la care să te gândești, atunci când dorești să servești o astfel de băutură la prânz sau cină. 

Friptura de pui caramelizat, frăgezită la cuptor pentru cel puțin 4-5 ore, este ideală pentru a fi consumată lângă un whisky de calitate. Adaugă la acest festin și o garnitură cu note dulci, pentru a echilibra gustul acestei băuturi alcoolice spirtoase și a te bucura de întregul mix de arome, fără ca o anumită notă să iasă prea mult în evidență. 

Pește, fructe de mare proaspete sau sortimente de sushi

Dacă ești un pasionat al sortimentelor pe bază de pește, adaugă somonul pe lista cu alimente compatibile cu un whisky bun, așa cum este celebrul irish whisky Jameson 1L. La fel ca în cazul salatelor cu un gust ușor dulceag, gustul specific al somonului pare să neutralizeze doar atât cât trebuie tăria intensă a băuturii, generând o experiență senzorială unică.

Poți diversifica meniul la care te-ai gândit, adăugând pe masă un platou de sushi nigiri, sortiment ideal pentru tine, dacă somonul utilizat în procesul de rulare este pregătit prin afumare. De asemenea, gustul unic al fructelor de mare funcționează de minune în combinație cu notele specifice unui irish whisky aromat, realizat după rețete respectate cu sfințenie. 

Murături, alune, migdale și alte alimente ușor sărate

Gusturile sărate, ce își păstrează pentru un timp considerabil intensitatea în interiorul cavității bucale, sunt compatibile cu aromele pe care le oferă un anumit sortiment de whiskey. În acest sens, trebuie să spunem ca murăturile reprezintă o recomandare cât se poate de inspirată, dacă îți dorești să servești un pahar alături de un aliment simplu de consumat. 

De asemenea, alunele prăjite, nucile sau migdalele își găsesc un loc la fel de meritat în meniul pe care îl analizăm astăzi împreună. Pentru că cele mai multe dintre aceste produse sunt prăjite și apoi sărate, asigură complementaritate cu un whisky ce emană arome de smochine, scorțișoară sau diferite fructe caramelizate, în funcție de rețeta după care este realizat. 

Sufleul de ciocolată și alte deserturi compatibile cu aromele de whisky

Principalele tipuri de scotch whisky pot fi servite alături de un desert precum sufleul de ciocolată neagrî, sau cu o felie de negresă ce conține în interior fulgi de ciocolată sau bucăți de fructe uscate. Aromele și texturile acestor deserturi sunt mult mai bine puse în evidență, dacă optezi la servirea acestora pentru un whisky single malt.

Sortimentele de whisky irlandez sunt, de asemenea, servite alături de ciocolată. Motivul are legătură cu ingredientele de bază ale acestui desert, calitatea untului și cantitatea de cacao utilizată punând în evidență buchetul de arome pe care îl oferă băutura alcoolică. Trufele de ciocolată, acoperite cu un strat catifelat de caramel, completează lista cu mâncăruri și deserturi prezentată astăzi. 

Descoperă gama de whisky de pe nitelashop.ro și alege sortimentele ideale pentru a fi servite alături de preparatele de mai sus. Ai parte de o listă variată de produse, la prețuri foarte accesibile. Indiferent de alegerile pe care le realizezi, reține ca un consum excesiv de alcool dăunează grav sănătății, de aceea, servește în cantități moderate orice sortiment ai alege. 

(P)

Citit 461 ori Ultima modificare Vineri, 05 Mai 2023 11:09