La ReumaDiagnostic, centru medical dedicat afecțiunilor musculo-scheletale, pot fi efectuate aproape toate tipurile de investigații ecografice pentru adulți și copii.
În cadrul ReumaDiagnostic se pune în particular accentul pe un bilanț diagnostic complet și precis, în care ecografia reprezintă un element central foarte bine integrat clinic. Medicii ReumaDiagnostic au o pregătire de excepție, alături de competențe certificate pentru efectuarea ecografiilor precum și o experință vastă atât pe plan național cât și internațional, în Europa de Vest (dr. Sârbu Mihaela, conf. dr. Sârbu Nicolae, etc.).
Ecografia musculoscheletală este investigația cel mai des solicitată la ReumaDiagnostic, ca urmare a profilului centrului dar și pentru că dispunem de 5 medici cu specializări diferite (radiologie-imagistică medicală, ortopedie, reumatologie, recuperare medicală) supraspecializați în ecografia aparatului locomotor, devenind astfel indispensabilă pentru diagnostic și pentru evaluarea răspunsului terapeutic. Un avantaj unic și esențial al ecografiei este faptul că putem examina diferitele structuri musculo-tendinoase în timpul unor manevre dinamice, cu mișcări specifice.
Ecografia nervilor este utilă pentru a evalua anomaliile dimensionale și structurale ale nervului (sindromul de tunel carpian, neuropatia ulnară, sindrom de tunel tarsian, sau în aprecierea întreruperii continuității nervului în traumatisme).
Ecografia Doppler este un examen neinvaziv al vaselor sangvine. Ecografia Doppler a membrelor inferioare se efectuează la pacienți cu factori de risc pentru îngustarea/ocluzia vaselor (diabetici, fumători, vârstnici), cu suspiciune de cheag de sânge în vas (tromboză) sau cu varice. O ecografie Doppler a membrelor superioare este indicată în tromboflebite (e.g. post branule/cateter), în asimetrii de puls, malformații vasculare sau sindroame compresive.
Ecografia Doppler carotidiană (cervicală) permite vizualizarea arterelor carotide și vertebrale pentru diagnosticul ocluziilor sau stenozelor în cazul unui accident vascular cerebral (AVC), accident ischemic tranzitoriu (AIT). De asemnea, permite evaluarea plăcilor instabile de aterom cu potențial emboligen, permite monitorizarea pacienților care au suferit o intervenție carotidiană, dar este și o metodă de screening în evaluarea riscului de AVC.
Ecografia de aortă abdominală, artere renale și celelalte ramuri, este efectuată pentru depistarea stenozelor, anevrismelor sau altor malformații.
Ecografia de arteră temporală este un serviciu unic în regiunea Sud-Est, utilă în cazul suspiciunii de vasculită sau boală Horton, manifestată prin durere de cap și claudicație mandibulară (durere declanșată de masticație), fiind o afecțiune severă cu impact mare asupra sănătății.
Ecografia de tiroidă și de glande salivare se realizează pentru evaluarea bolilor tiroidiene, litiazei salivare, sindromului Sjogren sau leziunilor tumorale.
Ecografia abdomino-pelvină este folosită cu rol de screening sau diagnostic, în cazul apariției sindroamelor dureroase, acuzelor digestive sau renale, pentru valori anormale ale testelor sangvine sau urinare, antigenului prostatic (PSA), pentru litiază biliară sau renală, traumatismelor, în depistarea formațiunilor tumorale sau anevrismului de aortă. Examenul Doppler este foarte util în evaluarea hipertensiunii portale din cadrul hepatopatiilor cronice sau cirozelor de orice natura, în bilanțul pre-transplant sau monitorizarea post transplant.
Ecografia abdominală pediatrică este un examen ideal atât pentru nou-născuți cât și pentru copiii mari. Pe lângă indicațiile la adulți, la copii, ecografia este solicitată frecvent pentru durere, colici, inflamația apendicelui, glande suprarenale și rinichi, stenoza hipertrofică de pilor (nou-născuți/sugari) sau invaginația intestinală.
Ecografia musculoscheletală și de părți moi la copil permite examinarea completă a țesuturilor superficiale, fiind indicată pentru: leziunile sportive, ligamentare, tendinoase și musculare; leziuni de creștere; malformații vasculare; hematoame; mase solide; infecții sau inflamații ale glandelor salivare; evaluarea ganglionilor; corpi străini subcutanați.
Ecogafia de șold reprezintă modalitatea imagistică preferată pentru depistarea displaziei de șold la copiii cu vârsta mai mică de 6 luni. Screeningul ecografic este important, deoarece boala este inițial ocultă și se poate trata atunci când este identificată precoce.
Ecografia testiculară și scrotală este modalitatea primară de imagistică a sistemului reproducător masculin. Utilizări specifice includ: identificarea tumorilor testiculare benigne sau maligne, traumatismele, torsiunea testiculară, orhita, epididimita, evaluarea varicocelului, infertilitatea, ectopie (testicule necoborâte) etc.
Ecografia peniană este efectuată în puține centre din România, fiind solicitată în boli specifice (ex. boala Peyronie), în diferite tipuri de leziuni (ex. traumatisme în timpul actului sexual) sau în disfuncții erectile. Studiul Doppler evaluează circulația la nivelul penisului, afectarea vascularizației fiind una dintre cele mai frecvente cauze de disfuncție erectilă.
Intervenții și infiltrații Eco-ghidate în Patologiile Musculo-Scheletale
Folosirea ecografiei în tratamentele percutanate asigură precizia, crește eficacitatea, scade complicațiile, oferă siguranță în evitarea vaselor de sânge și nervilor, pot fi infiltrate structuri de mici dimensiuni, minimalizează durerea și disconfortul pacientului. Substanțele injectate sunt în general combinații între corticosteroizi și anestezice locale, substanțe vâscoelastice, derivați de acid hialuronic, plasmă (PRP) și derivați de citokine.
Avantajele infiltrațiilor intraarticulare sunt: ameliorarea simptomatologiei, durerii, îmbunătățirea funcției articulare, prevenția și posibilitatea temporizării unei intervenții chirugicale (ex. protezări), reluarea kinetoterapiei cu rezultate superioare. Utilizarea ecografiei permite vizualizarea acului și poziționarea lui în timp real pentru reușita terapeutică în condiții de siguranță.
Indicațiile infiltrațiilor ecoghidate sunt în principal: artroze, bursite (cel mai frecvent la umăr, șold, cot, genunchi, pumn, gleznă), tenosinovite (tenosinovita de Quervain, biceps, tibiale, fibulare, etc.); calcificări (tendonul supraspinos la umăr, etc.), fasciita plantară, „pinteni” calcaneeni, nevrom Morton, epicondilite, sindroame de compresiune: la nivelul cotului (nerv ulnar și radial), la nivelul mâinii (nerv median în sindrom de canal carpian sau ulnar în sindrom Guyon), sindroame de impingement, entezite: la inserția tendonului ahilian, boala Haglund, etc. De asemenea în puncții/aspirații articulare, în cazul evacuării colecțiilor, tratamentelor chisturilor (chist Baker, chiste ganglionare/sinoviale la pumn sau glezna, etc.), în prelevarea biopsiilor, analizelor lichidului articular sau sinovitei.
Există o multitudine de alte indicații, care trebuie judecate pentru fiecare caz în parte. Un bilanț diagnostic precis stă la baza practicii medicale personalizate și bazată pe dovezi la ReumaDiagnostic, concept considerat fundamental pentru reușita terapeutică.
ReumaDiagnostic este un centru medical supraspecializat pe diagnosticul, tratamentul și recuperarea afecțiunilor musculoscheletale, cu sediul în Str. Galații Noi nr. 5, Galați, jud Galați.
Află mai multe despre ReumaDiagnostic pe site-ul www.reumadiagnostic.ro sau pe facebook.com/ReumaDiagnostic.
(P)