Trendurile de urmărit pe piața metodelor de plată online

Trendurile de urmărit pe piața metodelor de plată online
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dezvoltarea internetului în anii ´90 a contribuit la diversificarea instrumentelor de plată utilizate de către consumatori. Astfel, în 1994, First Virtual Holdings a creat primul sistem de plăți digitale, care le permitea clienților să-și folosească cardurile pentru a efectua plăți pe internet. Ulterior, în 1998, PayPal lansează plata prin intermediul unui portofel electronic, care le oferea clienților posibilitatea de a efectua plăți într-un mod superior din punct de vedere al securității.

Neteller se afirmă pe piața metodelor digitale începând cu anul 1999, iar în 2001 își face apariția și Moneybookers. Acest portofel digital, a cărei denumire din 2013 este Skrill, a devenit rapid favoritul pariorilor și jucătorilor de cazinou. Începând cu 2015, se poate plăti la cazinouri cu Revolut, aceasta fiind una dintre metodele de plată aflate în trend în ultimii ani atât pe piața jocurilor de noroc, cât și pentru plățile efectuate online.

Plățile mobile – unul dintre trendurile în vogă în sectorul plăților digitale

Lansarea în 2007 a primelor telefoane smart iPhone și în 2008 a primelor telefoane inteligente Android a înseamnat crearea mediului propice pentru dezvoltarea aplicațiilor de plată cu telefonul. În 2011 este lansat Google Wallet, iar în 2014 își face apariția pe piață și Apple Pay. Tot în același an este lansată și aplicația de plăți digitale, Samsung Pay.

Peste 90% dintre posesorii de telefoane mobile își folosesc dispozitivul pentru a efectua plăți online, conform TechCrunch. Astfel, valoarea globală a segmentului de plăți mobile se ridică în 2024 la un total de 94.5 miliarde de dolari, conform Mordor Intelligence, un portal online specializat în colectarea de date și analize din diverse domenii de activitate.

Confirmarea faptului că plata cu telefonul mobil este una dintre tendințele de urmărit în anii următori este dovedită și de prognozele legate de evoluția viitoare a acestei piețe. Astfel, conform aceleași surse, în intervalul 2024-2029, creșterea anuală a valorii acestui segment va fi de 34.04%, ceea ce va duce valoarea plăților mobile la nivel global la suma de 408.9 miliarde de dolari.

Plata cu criptomonede – cât de mult se va plăti în viitor cu acest instrument de plată?

Valoarea plăților cu criptomonede se cifrează la 1.62 miliarde de dolari la nivel mondial, dar prognoza de viitor indică o creștere a plăților cu criptomonede de până la 4.81 miliarde de dolari, conform Statista (portal de analize statistice la nivel global). O sumă infimă dacă privim valoarea criptomonedelor existente în acest moment pe piață, care, conform McKinsey, se ridică la suma de 2.3 trilioane de dolari.

Totuși, situația criptomonedelor în lume încă nu este simplă. Iar acest lucru se datorează situației conflictuale cu monedele fiat și poziției multor state ale lumii care încă nu au adoptat sistemul de plată cu monede virtuale (exceptând El Salvador, care a oficializat în 2021 plata cu Bitcoin). În multe țări, criptomonedele se află într-o "zonă gri", în care nu sunt nici reglementate, nici interzise.

Alte tendințe în sectorul plăților online

Sectorul plăților digitale este foarte bine consolidat, cu tranzacții ce totalizează 11.5 trilioane de dolari în 2024. Pentru următorii cinci ani, prognoza este pozitivă, cu o creștere estimată de 9.52% pe an, conform Statista și o valoare așteptată de 16.6 trilioane de dolari. În viitor, vor lua având plățile bazate pe autentificarea biometrică (digitală sau facială) și prin intermediul IoT (ceasuri inteligente, trackere de fitness, dispozitive activate vocal, etc).

De asemenea, plățile efectuate cu coduri QR se află pe un trend ascendent, valoarea tranzacțiilor fiind de 2.2 miliarde de dolari, conform Shopify. Consumatorii caută în permanență sisteme de plată care să le oferă siguranță, comoditate și alte avantaje atunci când efectuează tranzacții online. De aceea, noile opțiuni de plată digitale, cu siguranță că vor fi acceptate cu brațele deschise încă de la lansare.

 

(p)

Citit 723 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.