Cresc indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap

Cresc indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, OUG de modificare a Legii nr. 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede creşterea indemnizaţiei la 640 de lei pentru cei care suferă de un handicap grav şi la 480 de lei pentru cei cu handicap accentuat, măsura urmând a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Actul normativ mai stabileşte cu prioritate angajarea în muncă a acestor persoane în procent de patru la sută din numărul total de angajaţi din instituţiile şi firmele cu peste 50 de salariaţi. De asemenea, în cazul copiilor cu handicap grav, certificatul acestora va fi valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani, fără să fie necesar să se mai prezinte periodic la comisiile de evaluare.

Potrivit OUG, 717.502 persoane beneficiază de o formă de sprijin financiar sub forma prestaţiei sociale (persoanele cu handicap uşor nu beneficiază de prestaţii sociale şi nici persoanele aflate într-un serviciu public rezidenţial - centru rezidenţial).

De asemenea, copiii cu handicap grav, care au îngrijiri paliative, nu vor trebui să se mai prezinte periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor fiind valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. În textul OUG mai este precizat faptul că persoanele cu dizabilităţi vor primi din oficiu prestaţia socială, şi nu în baza unei cereri.

În prezent, obligaţia de întreţinere pentru adulţii cu handicap asistaţi în centre se întinde până la fraţi şi surori, rudele în linie dreaptă, soţ şi soţie, modificarea adusă prin actul normativ restrângând această obligaţie la soţ şi soţie, părinţi pentru copii şi copiii pentru părinţi.        

Citit 3811 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iulie 2017 21:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.