Păpuşarii ar putea juca în hangarul aviaţiei militare

Păpuşarii ar putea juca în hangarul aviaţiei militare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ultimul hangar al aviaţiei militare care a mai rămas în picioare după ce hangarele aeroportului civil au fost demolate, folosit acum ca atelier auto de serviciul Ecosal, ar putea deveni un spaţiu neconvenţional în care artiştii Teatrului de Păpuşi "Gulliver" să-i bucure pe cei mici cu spectacole.

Fondat în 1952, Teatrul de Păpuşi "Gulliver" din Galaţi, una dintre cele mai prestigioase instituţii de teatru pentru copii din România, va înceta să mai fie, de la 1 ianuarie 2018, o secţie a Teatrului Dramatic. Prin votul aleşilor locali, şi-a recăpătat personalitatea juridică şi va redeveni o instituţie de cultură de sine stătătoare, cu o organigramă proprie, cu un număr maxim de 38 de posturi alocate.

Spaţiu administrativ

Tot de la 1 ianuarie, imobilul situat în strada Gării nr. 28 va deveni sediul social al Teatrului de Păpuşi "Gulliver". Spaţiul i-a fost atribuit în folosinţă gratuită pe o perioadă de cinci ani, după ce fostul chiriaş, PNŢCD, a fost în evacuat silit de către Primărie, prin sentinţa civilă pronunţată de Judecătoria Galaţi.

Din păcate, imobilul va sluji doar pentru desfăşurarea activităţilor administrative, nu şi pentru cele artistice. Din 2006, după ce imobilul din strada Eroilor nr. 14 a fost retrocedat, artiştii "Gulliver" împart scena cu actorii Teatrului Dramatic "Fani Tardini". "Ar trebui, totuşi, să ne propunem ca ţintă pentru anul viitor identificarea unui spaţiu ca sală de spectacole", a atras atenţia consilierul local ALDE Eugen Găvan.

Ce variante există

"Degeaba le-am dat un statut juridic de sine stătător, dacă se vor înghesui pe aceeaşi scenă ca şi până acum", a admis primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, care a detaliat ce variante există pentru o sală de spectacole.

Potrivit edilului, cea mai facilă ar fi preluarea sălii Casei de Cultură a Studenţilor, motiv pentru care a demarat discuţiile cu ministrul Tineretului, Marius Dunca: "Conform regulamentului lor, eventuala chirie pe care ar trebui să o plătim ar fi una absolut aberantă, pentru că ei îşi gândiseră tarifele pentru eventuale spectacole, nu pentru o activitate permanentă acolo! Cu cât am plăti într-un an, cred că am construi o sală de spectacole", a spus primarul.

Din păcate, nici transformarea unuia dintre fostele cinematografe ale oraşului în teatru nu e posibilă prea curând, pentru că procesul cu RADEF nu s-a terminat.

Spaţiu neconvenţional

"O a treia variantă pe care am găsit-o o supun atenţiei dvs. S-a tot discutat despre ce înseamnă ultimul hangar aviatic, acolo unde în momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea Ecosal. Dacă în viitorul - sperăm noi - mai apropiat, Ecosal va avea un sediu propriu în afara Galaţiului, şi va elibera cele două suprafeţe pe care le foloseşte în momentul de faţă - hangarul şi parcul auto de pe Nufărului, una dintre ideile pe care ni le-au propus arhitecţii care lucrează la acest studiu de fezabilitate este transformarea acestui hangar într-un spaţiu neconvenţional, în care să se poată desfăşura inclusiv piese de teatru pentru copii!", a spus primarul.

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", planurile administraţiei sunt să transforme pe terenul din jurul hangarului, situat la intersecţia străzilor Basarabiei - Anghel Saligny, unde se află un punct de lucru al Ecosal, într-un parc nou-nouţ, dotat cu fântână arteziană, loc de joacă pentru copii şi spaţiu de socializare pentru vârstnici.

Citit 2738 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Decembrie 2017 21:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.