„Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet şi mai departe”

„Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet şi mai departe”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Prinţul Danemarcei şi Prinţul Revoluţiei Române”, aşa cum l-a numit criticul de teatru Doina Papp pe actorul Ion Caramitru (foto), s-a aflat ieri la Galaţi pentru a participa la un eveniment deosebit. În cadrul Festivalului de Comedie a fost lansată cartea criticului de teatru Mircea Morariu "Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet şi mai departe".

„Facerea unui destin”

Potrivit Doinei Papp, volumul lui Morariu, structurat pe şapte zile, de la ziua întâi până la ziua a şaptea, „este facerea unui destin. Biografia artistului este urmărită în paralel cu epocile teatrului românesc şi istoria propriu-zisă. Este o carte pasionantă”.

Mircea Morariu a ţinut să spună că nu a scris o carte-interviu: „Am făcut împreună cu dl Caramitru o serie de şapte dialoguri prin care am încercat să recompunem împreună un fel de mozaic al unei istorii trăite.

Am discutat despre tot ceea ce înseamnă viaţa, viaţa în România dintre 1942 şi 2009. De ce de la Hamlet la Hamlet? Dl Caramitru şi-a început practic cariera de actor în calitate de student, jucându-l, pentru prima dată, pe Hamlet în stagiunea 1963-1964 la Teatrul Casandra.

În stagiunea 1985-1986, avea loc marea întâlnire a dlui Caramitru cu rolul Hamlet. În 1990-1992, spectacolul a avut parte de un fel de nouă premieră, a avut şansa ieşirii în străinătate. Iar astăzi, când se fac topuri ale celor mai buni interpreţi ai lui Hamlet din secolul trecut, între primii cinci figurează, în topurile occidentale, Ion Caramitru.

Şi într-un fel viaţa sa în teatru îi confirmă pe Hamlet - Shakespeare cel care într-o celebră scenă din piesa sa fanion spunea că actorul este cronică vie şi prescurtată a vremurilor sale”, a spus criticul de teatru.

Caramitru, personaj principal

„Am sentimentul că omul trebuie să stea ascuns în spatele operei”, a spus cu modestie Ion Caramitru, devenit personaj de carte. Artistul a povestit că în perioada ministeriatului său a avut o dispută foarte violentă cu ministrul Marga, cel care a reuşit să impună în toate domeniile învăţământului superior obligativitatea doctoratului: „I-am explicat că în artă măsurile şi greutăţile sunt aparte.

Un artist mare garantează prezenţa lui la catedră cu opera lui. Dacă impui această lege, Pavarotti n-ar putea să fie profesor la Conservator. Dovadă că Gheorghe Zamfir nu a putut face catedră de nai pentru că nu are studii”.

Ion Caramitru a mărturisit că în carte sinceritatea sa este totală. Volumul cuprinde şi părerile actorului despre cum a eşuat revoluţia la care a participat şi a câştigat revoluţia lui Sergiu Nicolaescu.

Bancuri

Ceea ce a omis Mircea Morariu ne-a dezvăluit Ion Caramitru. Cartea nu cuprinde două bancuri celebre în teatrul britanic, pe care Ion Caramitru le-a aflat chiar de la Alan Bates.

Iată-le: „Un tânăr actor care e distribuit în Hamlet studiază documentele de istorie ale spectacolelor respective, vede filmele cu Hamlet, învaţă rolul, dar se duce la un actor mai în vârstă care jucase Hamlet de trei ori în viaţa lui şi îi spune că există un lucru pe care nu-l pricepe: «Nu reiese clar dacă Hamlet s-a culcat cu Ofelia sau nu!»

Şi bătrânul actor îi răspunde: «În turnee, tinere, întotdeauna!»”. „Teatrul Naţional din Londra aflat în turneu în Scoţia, este invitat la distileriile celebre din Glasgow unde li se dă whisky de o sută de ani, de 200, de 500… până când actorii îşi dau seama că mai au o oră până la spectacol.

Fug repede, se machiază, începe spectacolul. cel care îl juca pe Richard al II-lea intră în scenă băut, şi când dă de reflectoare, de căldură, intensitatea luminii şi se bâlbâie. Un spectator din primul rând îi strigă «Eşti beat». La care Richard replică: «Eu? să-l vezi pe Bolingbroke care intră acum!»”.

În rest, "Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet şi mai departe", veţi avea parte de o lectură plăcută.

N.R. Cartea costă 30 de lei şi poate fi comandată online.

Citit 1777 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.