Tudor Gheorghe: „Când un popor îşi pierde poeţii, e dezastru!”

Tudor Gheorghe: „Când un popor îşi pierde poeţii, e dezastru!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La „Stagiunea permanentelor frumuseţi”, spectacolul extraordinar pe care maestrul Tudor Gheorghe (foto) l-a oferit recent gălăţenilor iubitori de muzică adevărată, sala Teatrului Muzical „Nae Leonard” a fost neîncăpătoare.

Şi în picioare era greu să mai găseşti un loc liber pentru a asculta cu sufletul şi inima melodiile artistului din ciclul de spectacole - "Anotimpurile mele Vară - Toamnă 2009". După spectacol, maestrul Tudor Gheorghe a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări:

- Maestre, după anotimpurile lui Vivaldi s-au născut anotimpurile lui Tudor Gheorghe. Care este anotimpul preferat al sufletului dumneavoastră?

- Eu sunt născut la 1 august, şi evident că vara ar trebui să fie. Dar mine îmi plac absolut toate, pentru că fiecare anotimp are frumuseţea lui.

- Dar care dintre cele patru anotimpuri se distinge prin poezia cea mai aleasă?

- Toamna. Poeţii au scris poeme cu toamna. Mi-a fost foarte greu, când am făcut spectacolele să găsesc poezii cu vara. Pentru că vara a fost cald şi n-au prea scris. Toamna, însă, e plină de poezie.

Iniţial am zis să fac toate cele patru anotimpuri odată, dar nu se poate. Am ales să fac doar două şi apoi o să vin cu Iarna şi Primăvara. Le-am ales pe cele mai reprezentative şi dintr-o parte şi din alta.

- Maestre, satul românesc şi-a pierdut poezia?

- Da. Da. Da.

- Şi unde s-a dus? Au înghiţit-o asfaltul şi betonul?

- Nu ştiu, dar nu mai e. Apariţia acestor prea multe mijloace de comunicare, vorbesc în primul rând de mass-media, audio-video, de radiouri private, de televiziuni private, lipsa de discernământ a redactorilor, a oamenilor responsabili, a formatorilor de opinii şi de sentimente, de stări naţionale, sunt de vină.

Sunt oameni neaveniţi în funcţiile acelea şi nu au realizat ce forţă au şi ce impact pot să aibă asupra populaţiei acestei ţări. Şi astfel, încurajând foarte tare şi difuzând numai aberaţii, şi nu lucrurile esenţiale, ne depărtăm foarte tare de noi înşine. 

- Maestre, se tot vorbeşte de criză, criză de bani, criză de locuri de muncă; cultura românească e în criză?

- Enorm! În clipa în care cultura e în criza cea mai mare, suntem la pământ din toate punctele de vedere. Şi la ora actuală, debusolarea oamenilor de cultură este maximă.

Nu vezi că toţi oamenii de bază din cultură nu mai ies în viaţa publică, şi asta e un semn că nu e bine. Când un popor îşi pierde poeţii, e dezastru!

- Cum vi s-a părut publicul gălăţean?

- Nu există public bun şi public rău, există artist interesant sau neinteresant.

- Ştiaţi că sunteţi unul dintre cei mai „descărcaţi” artişti de pe internet, că aproape nu există calculator în care să nu fie downloadate cântecele dumneavoastră?

- Asta nu ştiu cu descărcatul, că nu mă pricep. Nu mă interesează lumea asta. Trăiesc într-o lume prea reală ca să am timp de lumea virtuală.

Citit 651 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.