Cât de indieni sunt moldovenii

Cât de indieni sunt moldovenii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lansare de suflet la „V.A. Urechia” * Dumnezeu nu te îngraşă! *

Editorul clujean Valentin Ajder ne-a povestit joi o anecdotă cu Vasile Andru pe care scriitorul, aflat de faţă, nu a contrazis-o. Sfătuindu-şi asistenţa să ia cât mai mult din „trupul lui Iisus”, după cum chiar Mântuitorul i-a sfătuit pe ucenicii Săi, îndemnându-i să rupă pâinea, o doamnă mai durdulie s-a arătat îngrijorată: „Bine, da’ pâinea îngraşă!”.

Maestrul i-a zâmbind, răspunzându-i: „Doar lipsa de ideal îngraşă…” Sunt vorbe de duh care rămân, chiar dacă nu sunt întotdeauna matematic adevărate, în jurul nostru observând destui oameni cu destule idealuri… pe kilogram.

O adevărată cină de taină joi seară, la întâlnirea scriitorului şi misticului Vasile Andru cu o seamă de scriitori şi intelectuali la Biblioteca „V.A. Urechia”. Cu invitatul în fruntea meselor aşezate ca într-o trapeză de mănăstire, am asistat la lansarea cărţii „În căutarea Raiului promis”, scoasă de Vasile Andru la Editura EIKON din Cluj.

Au fost povestite cu astă ocazie multe lucruri care umplu sufletul, autorul cărţii despre mistica şi misticii români deschizându-ne experienţa sa copleşitoare în credinţă. Căci viaţa, credinţa şi cultura sa l-au dus pe bucovineanul care crede în umorul lui Dumnezeu de la Roma în Oceania şi de la Paris în India sau la Muntele Athos.

Apropo de India, m-a lovit plăcut o afirmaţie de joi a maestrului, bine ar fi să fie exactă: nu numai că a învăţat sanscrita în timpul petrecut la Trivandrum, cu o bursă,  după ’92, dar a învăţat să-i iubească pe acei oameni. Astfel, a constatat că indienii din sudul subcontinentului au „solemnitatea moldovenilor”, un mod hieratic de a se adresa pe care îl ştie şi în partea noastră de ţară...

Redactor principal, din 1980, al revistei „Viaţa Românească”, ales după revoluţie şef al Secţiei de proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, apoi în Consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor, Vasile Andru a ajuns puţin şi gălăţenilor de faţă, cărora le-a oferit lungi autografe, descântate şi înflorite parcă pe pagină…

Explicaţie foto: Fiecare autograf are parte de conversaţie…

Citit 662 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.