CRONICĂ DE CARTE | Lacrimi de mir, de Victor M. Ionescu
Foto: Bogdan M.

CRONICĂ DE CARTE | Lacrimi de mir, de Victor M. Ionescu
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ziaristul şi poetul Victor M. Ionescu a venit pe 9 februarie, în premieră, la Galaţi şi ne-a adus cel de-al cincilea volum de versuri, intitulat, „Lacrimi de mir”, apărut cu binecuvântarea Î.P.S. Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Volumul a apărut la Editura „Sigma” din Bucureşti, în condiţii grafice deosebite, ilustraţia coperţilor fiind făcută de Eli Sandu, iar grafica de interior, într-o inspirată armonie cuvânt-imagine, este realizată de gălăţeanca Gabriela Veronica Gorea. Tot doamna Gabriela  Gorea s-a făcut „vinovată” de întâlnirea de suflet de la Galaţi, organizată în spaţiul select al sălii Centrului Multicultural „Dunărea de Jos”, unde şi-au dat întâlnire cu autorul iubitori de vers creştin: preoţi, profesori, ingineri, economişti, studenţi din Galaţi şi un grup de dansatori de la Ansamblul de dansuri greceşti „Pandora” din Brăila.

Profesorul universitar dr. Ion Cordoneanu, decan al Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie din cadrul Universităţii Dunărea de Jos - Galaţi, a mediat întâlnirea cu poezia de inspiraţie creştină. Filozof de formaţie, dumnealui a adus în actualitate importanţa conştientizării în viaţa noastră  - de pelerini în căutarea lui Dumnezeu şi a Vieţii veşnice - a relaţiei dintre noi, Dumnezeu şi „Eclesia”, expresie pe care teologii o definesc drept adunarea credincioşilor cu Hristos şi în numele lui Hristos.

Prezent la manifestarea de suflet, părintele Petru Chircă, paroh la Biserica „Sfinţii Ioan Casian şi Gherman”- Galaţi, a vorbit despre frumuseţea şi pacea Cuvântului Întrupat, despre armonia cuvintelor de Dumnezeu inspirate care alcătuiesc unitar volumul „Lacrimi de mir”. Semn că autorul este - întâi de toate - „un rugător, un vorbitor cu Dumnezeu şi despre Dumnezeu” şi are deasupra sa „cerul larg deschis” şi „un  înger de lumină” care îi priveghează paşii, în anevoioasa călătorie duhovnicescă din această lume.

Credinţa, slava adusă Dumnezeului Treimic şi dragostea pentru frumoasa Bucovină, în traducere, „Țara de fagi”, sunt cele trei mari teme ale volumului „Lacrimi de mir”, o alcătuire după modelul Prea Sfintei Treimi, fapt remarcat de părintele profesor Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” – Bucureşti, în prefaţa cărţii.   

Profesorul Vasile Mihai, de la Şcoala nr. 2 - Galaţi, prezent la recenzie, a subliniat că „cele trei părţi ale cărţii alcătuiesc, în mod unitar, prin tematică şi expresie, volumul «Lacrimi de mir» şi ele revarsă în sufletul cititorului mireasma purificatoare a credinţei ortodoxe şi ne invită la meditaţie şi rugăciune”.

Cine este şi de unde a răsărit acest autor de vers creştin?

Coborâtor din frumoasa Bucovină, Victor Marin Ionescu este născut pe 8 septembrie 1957, la Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, fiind nepot de preot.

Absolvent al Facultăţii de Jurnalistică din Bucureşti, promoţia 1992, ziaristul Victor M. Ionescu şi-a început ucenicia, în zorii ultimului deceniu al veacului XX, ca ziarist la cotidianele Libertatea, Evenimentul Zilei, continuând apoi, la săptămânalul Capital, dar şi la alte publicaţii. În prezent este colaborator al cotidianului „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Ortodoxe Române.

După ce a cunoscut lucrul şi zbuciumul ziaristului de cotidian, unde „Prea multă zgură se aşterne-n suflet/ Şi mări de răutate, zi de zi...”, după  ce a urcat treaptă cu treaptă, în activitatea profesională, între anii 2014-2016, Victor M. Ionescu a urmat cursurile de masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Dizertaţia s-a condensat în acest volum - „Lacrimi de mir” - pe care a susţinut-o cu părintele profesor Gheorghe Holbea, la rându-i, fiu duhovnicesc şi urmaş al părintelui Dumitru Stăniloae, „Teologul Iubirii”.

În ultimul sfert de veac, ziaristul Victor M. Ionescu şi-a exersat condeiul nu numai în latura relatării, a reportajului, interviului sau a anchetei jurnalistice, ci a mânuit condeiul, cu pricepere, şi pentru a transmite dragostea de Dumnezeu. Astfel, poetul Victor M. Ionescu a adus cititorilor cinci titluri de carte: două cu poezie de dragoste: „Albastru în Albastru”, Editura „Luceafărul”, 1997, şi „Un altfel de albastru”, Editura „Sigma”, 2012, alta cu povestiri umoristice din „Second hand la mâna a doua”, Editura „Universal Dalsi”, 2000.

Ultimele două volume sunt cu poezie religioasă, iar din diferenţa rostirii din poezia de debut şi cea din ultimele două cărţi înţelegem cum se restaurează omul supus ispitei, păcatului şi amăgirilor cotidiene. În ultimele două volume, „Un înger de lumină priveghea” şi „Lacrimi de mir”, ziaristul şi poetul schimbă registrul, fiindcă omul Victor M. Ionescu a înţeles că „Înveşmântat în strai de curcubeu”, „Iisus-Nădejdea biruieşte teama!” (Fior pascal).

Un ziarist de presă creştină are o misiune delicată-n în ziua de astăzi: să adune fapte din cuvinte şi să ni le prezinte ca pilde de urmat, să ducă la inima cititorilor săi, nealterat, Cuvântul lui Dumnezeu şi bucuriile unei vieţi trăită în credinţă, în pace şi în bucuria Învierii, a Învierii veşnice, fiindcă „veşnicia ne este sortită nouă!”

În acest exerciţiu jurnalistic, Victor este cu un pas înainte. El scrie poezie creştină, un gen care nu a fost încurajat jumătate de veac, dar pe care îl descoperim din ce în ce mai mult în preocupările tinerilor poeţi din acest mileniu secularizat şi frământat de multe neputinţe omeneşti. Ce altceva sunt versurile sale din volumul „Lacrimi de mir”, dacă nu stihuri, cuvinte-mărgăritare, alcătuiri din cuvinte de Dumnezeu inspirate, prin care autorul aduce slavă lui Dumnezeu - Creatorul.

Citit 2386 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2018 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.