CRONICĂ DE CENACLU | Ştiinţa literaturii

CRONICĂ DE CENACLU | Ştiinţa literaturii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vineri, 23 februarie, am schimbat locul de desfăşurare a întâlnirilor noastre şi am mers toţi la Librăria "Donaris", acolo unde prozatorul Cristian Fulaş şi-a lansat cartea de proza scurta "Cei frumoşi şi cei buni". Prezentările au fost făcute de managerul site-ului literar "Bookhub.ro", profesoara Nona Rapotan, precum şi de traducătorul şi filosoful Doru Căstăian.

Cristian Fulaş ne-a spus din capul locului că îşi face mulţi duşmani şi că unii îl văd ca pe un fel de "hater" literar. După ce ne-a povestit cum vede literatura română contemporană, am înţeles şi de ce. Cristian Fulaş e sceptic faţă de producţiile scriitoriceşti ale cogenarilor săi şi susţine că proza autohtonă s-a încheiat cu "Moromeţii". Uneori admite şi câteva nume mai recente, dar impresia generală este că literatura română nu a mai performat în ultimele decenii. Între cele două sute de cărţi pe care ar trebui să le citească oricine se apucă de scris, Cristian Fulaş ar pune mai degrabă cărţi de teorie literară decât cărţi de literatură. Iar prozatorul a promis că va dezvălui pe "Bookhub.ro" o listă de cincizeci de titluri preferate.

Am putea fi catalogaţi drept obtuzi, dacă nu am fi de acord cu fronda literară. Ea face, de multe ori, ca lucrurile să se mişte. Chiar dacă tabloul descris de prozatorul Cristian Fulaş e unul discutabil, în literatură au loc toţi, e o umbrelă foarte generoasă sub care s-au afirmat atât aventurieri, cât şi mari maeştri, e de bun augur faptul că existe voci care susţin cu tărie că trebuie să fim cu mult mai respectuoşi şi conştienţi de meşteşugul scrisului. Şi chiar de elementele sale de bază, pornind de la simpla şi banala virgulă, care le dă atât de mult de furcă scriitorilor. Avem şi noi, în cenaclul "Noduri şi Semne", astfel de discuţii şi ne împărţim deseori, ca mai toată lumea literară, în două tabere: literatura ca tehnică literară şi literatura ca inspiraţie pură. Încă nu a câştigat nimeni la noi!

Vineri, 2 martie, de la orele 15,00, vom continua proiectul "Caravana literară Noduri şi Semne" la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu", acolo unde suntem invitaţii profesoarei şi scriitoarei Vali Crăciun. Seara, de la orele 18,00, ne întâlnim la sediul cotidianului "Viaţa liberă", acolo unde prozatorul Ioan Gh. Tofan ne va încânta cu un nou capitol din scrierile sale.

Citit 1311 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2018 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.