Arheologie. Zid pictat la Cavoul roman şi cercetări la Poarta Turcească

Arheologie. Zid pictat la Cavoul roman şi cercetări la Poarta Turcească
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

După cărămida ştampilată cu simbolul flotei romane Classis Flavia Moesica, datând din secolul al III-lea după Hristos, şi un colţ de tencuială pictată, arheologii au mai descoperit, în cadrul cercetărilor arheologice preventive la Cavoul roman, 20 de centimetri de zid cu pictură, pe latura de vest. După cum am aflat de la arheologul Gabriel Jugănaru, pe zugrăveala albă sunt pictate cu roşu motive vegetale – nişte vrejuri. Arheologii au luat deja măsuri de conservare a acestei picturi şi vor continua lucrul după sărbătorile pascale.

Potrivit arheologului Gabriel Jugănaru, au demarat cercetările arheologice preventive şi la Poarta Turcească. Specialiştii vor trebui să ţină seama de un traseu de conducte mari de încălzire care alimentează blocurile, aflat chiar pe centrul terenului. Prin urmare, investigaţia arheologică va fi împărţită pentru a crea un punct de interes atât în zona Porţii, care va fi restaurată, dar şi în spate, unde a fost clădirea hanului, căreia i se va căuta fundaţia.

Reamintim că Primăria Galaţi finanţează aceste săpături arheologice în vederea punerii în valoare a celor două monumente istorice ignorate atâţia zeci de ani.

Citit 3513 ori Ultima modificare Joi, 05 Aprilie 2018 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.